Boken är en del av Thai.nu - Sida 1      Thai.nu - HemVi finns på Facebook

Vaken mardröm

Kapitel 1
Fönsterplatsen längst fram var ledig vilket medgav utsikt över havet och extra benutrymme. Den bästa inomhusplatsen på hela båten. Visserligen visade den närbelägna TV:n ett matlagningsprogram på hög volym, men det störde honom inte så särskilt. Var tionde minut avbröts matlagandet av reklam som uppmanade tittarna att köpa vitgörande hudkrämer, snabbnudlar och energidrycker. Det var som i Sverige, bara andra produkter. Snett ovanför TV:n satt ett luftkonditioneringsaggregat som droppade lite vatten, men som i övrigt behöll temperaturen behagligt sval i rummet. Färjan var gammal och hade trafikerat vattnen utanför Hong Kong ett par decennier tidigare. Det var uppenbart att färjeoperatören inte ersatt vissa av skyltarna, eftersom de var skrivna på kinesiska istället för på thai.

Adam hade suttit bakom ratten hela natten och både kroppen och skallen var trötta. En lätt molande huvudvärk spände som ett bälte över pannan och tinningarna. Han vek fönstergardinen dubbel, lutade sitt huvud mot den och lyckades slumra till nästan direkt. Han väcktes snabbt eftersom färjan krängde till varje gång den slog mot en större våg. Det blåste friskt därute, kanske ett tecken på ett annalkande oväder. Han gav upp försöket att sova och stirrade istället ut genom fönstret på den mörkt grönblå Thailändska gulfen. Om en dryg timme skulle han vara tillbaka. Tillbaka på ön som varit hans hem i två och ett halvt år. Ön som han älskat så mycket till en början, men som sedan blivit hans helvete på jorden.

En skylt bredvid TV:n uppmanade folk att inte ligga ner på sätena, men det hade inte hindrat ett tiotal personer från att göra just detta. Thailändarna är artiga och väluppfostrade, men idiotiska regler brydde de sig inte om och det tilltalade Adam. En söt liten flicka i sjuårsåldern dansade omkring sin pappas ben och tittade nyfiket på Adam mellan piruetterna. Hennes perfekta flätor vittnade om en omsorgsfull mor och hennes kläder om att hon kom från en familj med relativt god ekonomi. Hennes leende uttryckte sann glädje.

Det var över ett år sedan Adam hade känt sig lycklig, men enstaka kvällar hade han mått förhållandevis bra när berusningen hade slagit in. Den alkoholstarka ölen var hans bedövningsmedel och numer drack han så gott som varje kväll. Han anammade stenfast två principer och de innebar att inte dricka innan solnedgången och att aldrig hälla i sig mer än fem stora flaskor per kväll, alternativt tio små. Berusningen hade blivit hans falska vän som hjälpte honom att glömma och slappna av, men den gjorde honom småsliten och avtrubbad på dagarna. I Sverige hade han druckit måttligt, ja betydligt mindre än de flesta i hans vänskapskrets. Ibland hade det blivit lite maltwhisky på fredagskvällen efter jobbet, ibland två-tre glas rött när han hade gått ut med vännerna. De enda gång han hade druckit sig berusad var på personalfesterna då byrån som regel hade bjudit på trerätters och obegränsat med tillhörande drycker. Det hade anordnats två firmafester per år, oftast kring midsommar och jul.
Left arrow      Right arrowKapitel:   Omslag   Ett   Två   Tre   Fyra   Fem   Sex   Sju   Åtta   Nio   Tio   Elva   Tolv   Tretton   Om Thailand