Thai.nu header Thai.nu - Hem Boende i Thailand billigt Thai.nu på svenska Thai.nu in English Language Hälsa på oss på Facebook Fotografier tagna i Thailand

      Sök hotell
      Boka villa
      Lyxhotell
      Om hotell
      Att bo här
      Egendom

Buddhism
Historia
Thai-mat
Drycker
Thai-guld
Muay Thai

Basfakta
Restips
Vädret
Geografi
Visum
Arbete

Bloggen
Farang
Svenskt
Om oss
Annons
Länkar
Boka ditt boende genom att klicka här    
 

Thailandnyheter- Nyhetsblogg
Vi levererar färska nyheter från ThailandVi är själva på plats i Thailand och vår nyhetsblogg beskriver aktuella händelser i landet. Vi kommer att krydda nyhetsflödet med våra egna kommentarer men samtidigt försöka hålla en konsekvent oberoende och någorlunda neutral linje. Målet är att vara snabba, okomplicerade och korrekta.
dateicon29 oktober, 2010Gravid ryska snattade för 15,000En 25-årig gravid ryska blev idag uppenbart förtjust i ett antal plånböcker, en väska och en ormskinnshatt i en skinnaffär i Pattaya. Hon bestämde nämligen sig för att ta med sig dessa utan att betala en enda baht.

Butikspersonalen tyckte hennes beteende verkade aningen suspekt och när hon visiterades visade det sig att hon försökt lämna butiken med obetalda varor värda 14,740 baht. Eftersom den unga kvinnan var gravid erbjöd sig butiken att göra upp med henne, utan att driva saken vidare i domstol.

Våra tankar: Onekligen generöst och behjärtansvärt agerat av butikens personal och ledning. Att sitta gravid i thailändskt fängelse är knappast sunt för en blivande mor eller ett ofött barn. Man får väl hoppas att ryskan lärt sig en läxa. Newsstop

KÄLLA: PATTAYADAILYNEWS.COM


Dödssiffran uppe i nittiofyraProblemet med översvämningarna är på intet sätt ett avslutat kapitel i Thailand. Minst 94 personer har bekräftats som avlidna i landet sedan den 10:e oktober. Än så länge har huvudstaden Bangkok klarat sig förhållandevis bra. Newsstop
dateicon26 oktober, 2010Minst 56 döda i översvämningarnaMinst 56 människor har hittills mist livet i de ovanligt ödesdigra översvämningarna i Thailand denna månad. Detta uppger hälsoministern Jurin Laksanawisit.

Ca 170,000 människor har drabbats av mer eller mindre allvarliga vattenburna sjukdomar och uppemot tre miljoner människor har påverkats i någon utsträckning. Newsstop
dateicon20 oktober, 2010Ryss mördad av landsmän i PattayaEn 36-årig rysk affärsman misstänks ha mördats av egna landsmän i Pattaya. Offret rapporterades som saknad av sin mor och poliserna upptäckte då att någon dagligen hade plockat ut stora summor pengar från dennes bankkonton den senaste tiden.

Polisen började spana mot en specifik bankomat och när två misstänkta män dök upp slog de till. De två männen flydde från platsen och en av dem drog även sin pistol. Polisen sköt då honom med två skott och han togs senare till sjukhus för vård.

De andre misstänkte mannen erkände i polisförhör att de mördat affärsmannen och att motivet var ekonomiskt. Han kunde också visa polisen var de begravt kroppen. Newsstop

KÄLLA: PATTAYADAILYNEWS.COM
dateicon19 oktober, 2010Förödande översvämningar just nuMinst sju människor har omkommit i det som beskrivs som de värsta översvämningarna på femtio år i Thailand. Värst drabbat är provinsen Nakhon Ratchasima (Khorat) och dess omgivningar.

Akutavdelningen på sjukhuset Maharaj Hospital är delvis ödelagd då nedervåningen vattenfyllts. Patienter kommer flygas med C-130 Hercules-plan till sjukhus i provinsen Khon Kaen.

30 alligatorer har lyckats fly från Si Kew Alligator Farm i Nakhon Ratchasima då vattennivåerna har höjts dramatiskt. Vissa av djuren rapporteras vara tre meter långa.

Hundratusentals thailändare är (mer eller mindre) drabbade av vattenmassorna, inte minst landets risbönder. Ännu hårdare drabbat är Vietnam där minst 40 människor dött till följd av översvämningarna. Newsstop


Undertecknad i branddramaFör fem dagar sedan kände jag röklukt på kontoret runt lunchtid. Jag brydde mig inte så mycket om det, då det är vanligt att vissa bränner skräp (även plast) utomhus i Thailand. Dock intensifierades lukten och när jag såg att det kom rök ut från grannkontoret flög jag naturligtvis upp ur kontorsstolen och sprang ut i korridoren för att se vad tusan som var i görningen.

Ett av borden och en av stolarna i grannkontoret var då övertända och lågorna nuddade redan taket. Hjälp tillkallades och en modig anställd försökte, trots den stickande tjocka röken, släcka branden med en brandsläckare. Detta fungerade inte alls, men dessbättre hade han en "plan B" vilken bestod i att kasta in en sk "fire extinguisher ball" i elden. Denna boll kvävde det mesta av branden med en öronbedövande knall.

"Anti-brand-bollen" är en thailändsk uppfinning och jag är förstås väldigt glad och tacksam för att sådana fanns tillgängliga och för den nämnda mannes handlingskraft och mod.

Minuterna senare dök den första brandbilen upp och inom loppet av en halvtimme var sex brandbilar på plats. Med tanke på att branden i stort sett redan var släckt kunde brandmännen fokusera på efterarbete och att kasta ut glödande och rykande föremål genom fönstren. Detta minskade snabbt mängden giftig rök i byggnaden.

Förutom att vi var några som andades in lite brandrök, kom ingen människa till skada vilket ju får anses som ett mindre mirakel. Dock saneras några brand och rökskadade kontor för närvarande och hela korridoren kommer att renoveras inom kort. Personalen har jobbat på bra och redan efter fem dagar är så gott som all röklukt borta. Även jag har agerat lokalvårdare i fyra dagar, men är nu tillbaka bakom min iMac och det mesta har dessbättre återvänt till det normala.

Händelsen blev förstanyhet i ortens tidning, men dessbättre slutade det hela lyckligt. I varje fall relativt sett.

Mer om "anti-brand-bollen" finns att läsa här Newsstop


Thailändsk anti brand boll
EN MÖJLIG LIVRÄDDARE - Foto: Jens W, Yenit.com


Korridoren renoveras efter brand
KONTORSKORRIDOREN INNAN RENOVERING - Foto: Jens W, Yenit.com
dateicon12 oktober, 2010Attentatsförsök mot miljardär i IsaanEn thailändsk miljardär fick sitt hus i Khon Kaen beskjutet med automatvapen och en granat på söndagskvällen. Husägaren befann sig dock utomlands vid attentatstillfället.

Han och hans familj har utsatts för allvarliga attentatsförsök tidigare och motivet tros ligga i en arvstvist som inkluderar åtskilliga personer.

Fakta-tillägg: Khon Kaen är en provins och universitetsstad i nordöstra Thailand (Isaan). Newsstop
dateicon10 oktober, 2010Rödtröjor samlades för minnestundThailändska "rödskjortor" samlades idag i Bangkok. De höll en minnestund och demonstration för sina anhöriga och vänner som dödades under upploppen i april och maj. Polisen uppskattar antalet demonstranter till 7-8000 personer. Newsstop
dateicon8 oktober, 2010Borrning nära Koh Samui skjuts uppNuCoastal:s planer att borra efter naturgas utanför Koh Samui, Koh Phangan och Koh Tao kommer troligtvis att skjutas upp minst ett år.

NuCoastal (Thailand) Co är ett av de företag som ansökt efter tillstånd att borra efter olja och / eller naturgas i denna del av Siamviken. Planerna har retat upp många av invånarna på Samui, Phangan och Tao och större demonstrationer och protestmöten har genomförts (se tidigare poster i denna blogg). Newsstop


Svensk webbplats om Khao LakVi har publicerat en webb-guide om populära turistorten Khao Lak i provinsen Phang Nga. I guiden finner du allt från tips om aktiviteter och attraktioner till bokning av boende.

Gå till sidan: Khao Lak Newsstop


Solnedgång i Khao Lak
BARN BYGGER SANDSLOTT I KHAO LAK - Foto: Jens W, Yenit.com
dateicon7 oktober, 2010Vice premiärministern avgårThailands vice premiärminister, Suthep Thaugsuban, avgår i morgon från sin post. Suthep ämnar istället att representera Demokraterna i fyllnadsvalet i provinsen Surat Thani.

Surat Thani är belägen på landets sydvästkust. Här återfinns bla de populära öarna Koh Samui, Koh Phangan och Koh Tao. Newsstop
dateicon6 oktober, 2010Bomb dödade fem i Bang Bua ThongHittills har fem döda hittats efter att en tio kilos trotyl-laddning briserat i en lägenhet i Bang Bua Thong, nordväst om Bangkok.

Enligt polisen är det troligt att bomben exploderade medan den tillverkades. Den thailändske man som hyrde lägenheten är känd för att sympatisera med "rödskjortorna" och var efterlyst av poliser redan innan explosionen. Newsstop
dateicon2 oktober, 2010H.M. Sirikit återhämtar sig på sjukhusDrottning Sirikt av Thailand återhämtar sig på King Chulalongkorn Memorial Hospital pga symtom som tydde på oregelbunden hjärtrytm. Efter behandling var hjärtrytmen åter normal. Kung Bhumibol Adulyadej och deras dotter, HRH Maha Chakri Sirindhorn, besökte drottningen på sjukhuset.

Våra tankar: Vi önskar givetvis drottningen ett skyndsamt tillfrisknande! Newsstop


Kung Bhumibol Adulyadej och Drottning Sirikit av Thailand
FRÅN DET KUNGLIGA BRÖLLOPET 1950 - Foto: Okänd
dateicon1 oktober, 2010Thailand populärt i vinter (igen)Många populära hotell och resort börjar redan bli fullbelagda inför vintern, så om du skall åka på Thailandsemester mellan december och mars så rekommenderar vi dig att vara ute i god tid både beträffande flyg och boende.

Vi erbjuder hotell till mycket bra priser här Newsstop
dateicon30 september, 2010Norrman rånad med elpistol i PattayaEn 37-årig norsk medborgare blev under gårdagskvällen rånad på sina värdesaker, när han gick längs Pattaya Beach.

Enligt uppgift, var rånarna unga, förmodligen tonåringar och beväpnade med en elpistol. De kom undan med ett guldhalsband, en dyrbar klocka, en kamera och lite kontanter. Det sammanlagda värdet på föremålen uppgavs till ca 90,000 baht. Newsstop

KÄLLA: PATTAYADAILYNEWS.COM
dateicon28 september, 2010Vi bygger om - En smula!Layouten, dvs utformningen av Thailandnyheter.nu (och därmed också Thai.nu) kommer sakta att förändras under september och oktober. Vår förhoppning är att göra den:

1. Mer lättöverskådlig och användarvänlig.
2. Relativt fri från "onödiga" grafiska element.
3. Mer estetiskt tilltalande, dvs snyggare.

Jag beklagar att nyhetsbloggen därmed blivit aningen lidande en kortare tid. Jag lovar att skriva i den parallellt. Newsstop
dateicon24 september, 2010Turismen upp med nästan 14% i årEnligt Tourism Authority of Thailand (TAT) har turismen i Thailand ökat med 13,79% de första sju månaderna i år, jämfört med samma period förra året. Asiater och ryssar står för den överlägset största ökningen i statistiken. Newsstop

KÄLLA: TAN NETWORK
dateicon23 september, 2010Rånare gripen - Behövde biljett hemEn 28-årig tysk medborgare har gripits efter att ha försökt råna en bankomat i provinsen Nong Bua Lamphu med hjälp av en plasmaskärare. En övervakningskamera observerade gärningen och mannen kunde gripas.

Mannen uppgav att han behövde pengar till en flygbiljett hem till Tyskland, samt att han ville skänka pengar till sin fru som ämnade att öppna en lokal livsmedelsaffär. Newsstop

KÄLLA: TAN NETWORKdateicon11 september, 2010Thailändska krigsfartyg mot piraterThailand skickade igår två krigsfartyg, med 380 man i besättningen, för att hjälpa till att bekämpa somaliska pirater i Indiska oceanien. De två fartygen skall tjänstgöra i sextio dagar och bistå den internationella insatsen mot sjöpiraterna. Bland annat har ett antal thailändska fiskebåtar har attackerats av piraterna i år.

Thailands försvarsminister Prawit Wongsuwan var på plats i Sattahips hamn när man lyckönskade och tog farväl av besättningen på de två krigsfartygen. Newsstop

KÄLLA: THE NATIONThailandnyheter.nu logo
Nyhetsblogg om Thailand


dateicon10 september, 2010Knark och vapen på boxningcampMetamfetamintabletter, så kallad "yaba", till ett värde av nästan en miljon baht, beslagtogs i ett tillslag mot en boxningscamp i provinsen Surat Thani under gårdagen. Även skjutvapen, guldsmycken, kontanter och bankböcker beslagtogs. Campens ägare och tolv andra personer greps av polisen. Ägaren erkände brotten.

Våra tankar: Det är självklart väldigt trist när fostrande idrotter förknippas med diverse brottslig verksamhet och narkotika pga av skrupelfria ägare, ledare och tränare. Newsstop


Svensk affärsman mördad i BangkokEn 45-årig svensk man knivhöggs till döds i Bangkok i förrgår. Mannen har bott och arbetat i cirka 20 år i Thailand och han talade thai flytande och även ett par andra asiatiska språk. Mannen arbetade på en konsultfirma med fokus på affärsrådgivning. Mannens thailändska fru misstänks för brottet.

Våra tankar: Givetvis är våra tankar med mannens anhöriga och vänner. En familjetragedi är givetvis alltid djupt tragisk för samtliga inblandade. Newsstop
dateicon9 september, 2010Bankernas höga avgifter kritiserasDe thailändska bankerna uppvisar rekordvinster och många kunder och numer även vissa thailändska politiker tycker att de höjt sina avgifter för mycket.

Uttagsavgiften i bankomat på 150 baht, för kunder som har kort från utländska banker, är en av de påslag som kritiserats hårt. Många menar att detta är oförenligt med Thailands satsning på turistnäringen. Newsstop


5 miljoner har hittat ditDetta inlägg kan nog klassificeras som relativt ointressant för gemene man, men jag upptäckte nyligen att min första webbplats nu passerat 5 miljoner unika besökare. En bra anledning att "fira" med lite svenskt importgodis till en bra DVD-thriller. Newsstop


Kohsamui.org
KOHSAMUI.ORG DETALJ - Foto och layout: Jens W, Yenit.com
dateicon6 september, 2010Thailands valuta rekordstarkDen thailändska bahten är väldigt stark i förhållande mot många valutor just nu. Faktum är att den inte varit så här stark på tretton år. En amerikansk dollar motsvarar i nuläget 31.10 baht.

Givetvis finns det även nackdelar med en stark valuta. Bla är risken stor att turistnäringen drabbas negativt, då turisters vilja att resa hit eller spendera pengar minskar generellt. Även den för Thailand så extremt viktiga exportindustrin drabbas. Newsstop


Skål!
SKÅL FÖR DEN STARKA THAILÄNDSKA EKONOMIN - Foto: Privat
dateicon5 september, 2010Extra - Viktig nyhetshändelse

Diesel flyter mot Phi-Phi öarnaBränsle-fartyget Choke Thavorn 6 som sjönk igår sydost om Phuket hade en last av diesel. Dessvärre läckte diesel ut och har under förmiddagen drivit österut och kan möjligtvis drabba området kring turistdestinationen Koh Phi Phi.

Thailändska marinhelikoptrar har på morgonen cirklat över området för att få en klarare bild över läget och för att underlätta för eventuella åtgärder framöver. Marinen sände därefter ett fartyg till platsen med uppgiften att sanera området från dieseloljan. Med sig har dom 4000 liter kemikalier för ändamålet, tillhandahållet av PTT (ett thailändskt energibolag).

Dessbättre anses detta vara ett förhållandevis litet utsläpp som inte alls kan jämföras med det aktuella oljeutsläppet i den mexikanska gulfen etc. Enligt marinen är det osannolikt att naturen kommer att skadas allvarligt, om än alls. Newsstop
dateicon4 september, 2010Extra - Viktig nyhetshändelse

Oljefartyg sjönk utanför PhuketEtt oljefartyg, Choke Thavorn 6, med en last bestående av 40,000 liter olja, sjönk utanför Phuket vid lunchtid. Det rådde hårt väder vid tillfället. Olyckan skedde ca tjugo kilometer utanför Chalong Bay som är belägen vid öns sydostkust. De fyra besättningsmännen kunde oskadda räddas från fartyget och under kvällen hade inget oljeutsläpp kunnat observeras i området. Newsstop


Två serber gripna för miljonrånTvå sebiska medborgare, 44 respektive 50 år gamla, har gripits av thailändsk polis. De två misstänks för att ha rånat en bankomat i Rayong på 4,3 miljoner baht, den 27:e augusti i år.

Ytterliggare två misstänkta är på flykt. Dessa förmodas redan ha passerat gränsen till Kambodja. Newsstop
dateicon3 september, 2010Rekord på thailändska börsenDet thailändska aktieindexet avslutades idag med den högsta noteringen på 14 år. Även börsvärdet nådde rekordartade 7 miljarder baht. Newsstop

KÄLLA: TULSATHIT TAPTIM VIA TWITTER


Stort maraton arrangeras på SamuiDen 19 september går startskottet för Princess's Cup - Samui Island Marathon, med Bangkok Airways som huvudsponsor. Tre miljoner baht delas ut i prispengar, vilket är det mesta hittills i ett thailändskt marathon.

Deltagarna kan välja mellan fyra klasser och lopp: Maraton, halvmarathon, kvartsmaraton och studentmaraton. Newsstop


Följetongen Thaksin ShinawatraThaksin Shinawatra har gjort nya uttalanden i tidningen Thai Rath och förkunnade bla.

"Folk ljuger om mig hela tiden och om du tror på lögnerna så borde du fråga dig om det är något fel på dig själv".

Han förnekade bestämt att han skulle vara sjuk och på frågan om han fortfarande arbetade som rådgivare åt Kambodja svarade han:

"Inte längre. Låt mig göra något annat. Jag borde göra något för mina personliga intressen. De stal halva min förmögenhet så jag måste göra det för att försörja mina barn".

Thaksin sa även att han önskade att han skulle få möjlighet att återvända till Thailand, men att att fred och försoning i landet var viktigare. Newsstop

KÄLLA: THAI RATH - ไทยรัฐ
dateicon2 september, 2010Yah dong och träelefanterDrycken yah dong består av thailändskt billigt risbrännvin (kallat lao khao) smaksatt med örter och ibland diverse andra "småmystiska ingredienser" avsedda att stärka konsumentens hälsa. Drycken anses nämligen inneha läkande egenskaper, förutsatt någorlunda moderat dosering och konsumtion.

Just lao khao tycker jag smakar babian eftersom den är dåligt filtrerad, så jag gör min örtsprit på vanlig vodka. Den skall dra i flaskan (nedan på bilden) i ett par månader. Sedan tänker jag tappa upp den i två 75 cl flaskor på kontoret. Suveränt att bjuda på "en liten" om man får besök av kunder som inte är engagerade i nykterhetsrörelsen.

Smaken? Nja, inte pjåkigt alls. Lite som Jägermeister faktiskt, som ju också innehåller örter. Har ni vägarna förbi kontoret och är över arton, så får ni gärna en hutt. Jag kan designa logotyper också ;-)

Språkskola i miniatyr:

• ยาดอง - Yah dong - Fermenterad örtsprit / "medicin"

• เหล้าขาว - Lao khao - "Vit sprit"

• ช้าง - Chaang - Elefant

• ลูกช้าง - Luuk chaang - Elefantunge

Träelefanterna i bildens bakgrund är utsnidade ur ett helt trästycke. Jag köpte dem för ett par dagar sedan av en god thailändsk vän som bla säljer buddhistiska smycken, statyer och diverse antikviteter på Koh Samui. Detta är hans webbplats (endast på thai i skrivande stund). Newsstop


Träelefanter och en flaska yadong
TRÄSNIDERI OCH ÖRTSPRIT - Foto: Jens W, Yenit.com


Buddha-shop på Koh Samui
EN "BUDDHA-SHOP" PÅ KOH SAMUI - Foto: Jens W, Yenit.com


Staty på ett resort på Koh Lanta
GANESHA, "ELEFANTGUD" PÅ KOH LANTA - Foto: Jens W, Yenit.com
dateicon1 september, 2010Ny månad - Nya tag!Jag har haft en väldans massa att göra med olika webbprojekt i augusti, så denna nyhetsblogg har blivit lite lidande. Men from i morgon så är det ändring på det. Jag lovar att leverera rejält med aktuella nyheter och personliga reflektioner denna månad.

Nedan (på bilden) ser ni min fru som nog är världens snällaste person. Vi har nu varit ett par i nio år. Hon fyllde trettio i år, men ser fortfarande ut som tjugotvå. Newsstop


Min fru i en nationalpark
I EN NATIONALPARK UTANFÖR KHAO LAK - Foto: Jens W, Yenit.com
Navigera i bloggen här


  De senaste inläggen
  November - december, 2013
  September - oktober, 2013
  Juli - augusti, 2013
  Maj - juni, 2013
  Mars - april, 2013
  Januari - februari, 2013
  November - december, 2012
  September - oktober, 2012
  Juli - augusti, 2012
  Maj - juni, 2012
  Mars - april, 2012
  Januari - februari, 2012
  November - december, 2011
  September - oktober, 2011
  Juli - augusti, 2011
  Maj - juni, 2011
  Mars - april, 2011
  Januari - februari, 2011
  November - december, 2010
  September - oktober, 2010
  Juli - augusti, 2010
  Maj - juni, 2010Några ord om mig som skriverJag heter Jens och föddes i på början av sjuttiotalet på Södertälje BB (som det hette på "stenåldern"). 1989-1990 reste jag för första gången till Thailand och redan då kände jag en dragningskraft till landet och människorna. Under de efterföljande resorna var det dock mestadels strandliv och Muay Thai-träning på agendan men med tiden har ett starkare intresse vuxit fram beträffande Thailands historia, kultur och dess minst sagt expansiva samhällsutveckling. I början av 2004 tog jag steget och flyttade hit permanent.

Min fru Rawadee är indirekt involverad i skrivandet och jag är mycket tacksam för hennes bidrag beträffande kunskap, fakta och inspiration. Vi försöker varva dagsfärska nyheter från landet med våra egna reflektioner. Nyheterna och blogginläggen illustreras enstaka bilder, både mina egna och andras. Jag hoppas ni finner läsningen någorlunda givande och jag är självklart öppen för Era kommentarer, förslag och kritik.

Vi är för övrigt datanördar på heltid. Jens arbetar med webbutveckling, sökmotorsoptimering, grafisk design och fotografering. Rawadee drev tidigare en datorbutik, men arbetar numer också med webbutveckling.


En samling bloggtopplistorBloggportalen.se Reggad på Commo.se bloggar Resor bloggar
Resor Pinga Frisim Blogglista.se Blogg Topplista
Topplista Travel Blogs Asia Travel, Vacations & Adventure Blogs - BlogCatalog Blog Directory


BloggRegistret.se bloggar Pusha


Gillade du att läsa bloggen?Om du tycker om att läsa denna nyhetsblogg är vi förstås jätteglada om du vill bokmärka den eller dela den med dina vänner och bekanta på Facebook, Twitter, MySpace etc.

Det är busenkelt, klicka bara nedan och välj tjänst eller den webbplats du vill rekommendera oss på. Tack!


Share |Gilla oss på Facebook
Dela den här sidan

Our sponsors
Annonsera här
Åk till Koh Samui
Åk till Koh Phangan
Yenit Company Limited
Mercy Center
Fancy Domains
Hjälp en gibbon i Thailand
Vaken mardröm - E-bok med handling i Thailand
Annonsera här
Annonsera här


Personuppgifthantering: Vi månar om din integritet. Din e-post och personuppgifter kommer aldrig tredje part tillhanda.

Thai.nu - reseguide till Thailand med säker hotellbokning. Utvecklad av Yenit. 2004-2013.

Licenserad under Creative Commons Attribution Noncommercial-Share Alike 3.0 Thailand License - Kommersiell användning medges ej utan vårt medgivande.

Unika besökare sedan 2006:

Yenit logotype
Vi kan Thailand