Thai.nu header Thai.nu - Hem Boende i Thailand billigt Thai.nu på svenska Thai.nu in English Language Hälsa på oss på Facebook Fotografier tagna i Thailand

      Sök hotell
      Boka villa
      Lyxhotell
      Om hotell
      Att bo här
      Egendom

Buddhism
Historia
Thai-mat
Drycker
Thai-guld
Muay Thai

Basfakta
Restips
Vädret
Geografi
Visum
Arbete

Bloggen
Farang
Svenskt
Om oss
Annons
Länkar
Boka ditt boende genom att klicka här    
 

Thailandnyheter- Nyhetsblogg
Vi levererar färska nyheter från ThailandVi är själva på plats i Thailand och vår nyhetsblogg beskriver aktuella händelser i landet. Vi kommer att krydda nyhetsflödet med våra egna kommentarer men samtidigt försöka hålla en konsekvent oberoende och någorlunda neutral linje. Målet är att vara snabba, okomplicerade och korrekta.

  Vill du fråga oss något om Thailand? Besök vår Facebooksida. Vi försöker alltid svara inom 48 timmar.
dateicon31 oktober, 2011Södra Bussterminalen tillfälligt strängdSouthern Bus Terminal (i Bangkok) stängdes ikväll tillfälligt pga översvämningar i närheten. Vattnet hindrar busstrafiken att fungera normalt. En temporär "bussterminal" har upprättats vid Holland Beer Hall på Rama 2 Road. Vi får hålla tummarna att den riktiga terminalen kan öppna inom kort! Newsstop


Extra - Viktig nyhetshändelse

Senaste om översvämningarna (del 14)• Vattnet i Ayutthaya sjunker sakta men säkert och inom en månad räknas det i princip vara bort in helt och hållet. Provinsen har varit särskilt hårt utsatt och många människor har fått stora skador på hem och egendom. Viss har till och med förlorat anhöriga.

• Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra sa idag att situationen i Bangkok nu är stabilare än förra veckan och att hotet om en översvämmad huvudstad verkar ha minskat påtagligt. Samtidigt klargjorde hon att hon trodde att uppbyggnadsarbetet efter översvämningarna i landet, kommer att ta minst tre månader.

• Den berömda turistgatan Khao San Road har klarat sig helt undan översvämningarna, trots att floden Chao Phraya är väldigt närbelägen.

• Bangkoks viceguvernör Thirachon Manomaipibul sade idag att 22 distrikt i Thailand verkar klara isig ifrån översvämningarna. Man har öppnat slussportar vid en rad kanaler i staden och detta har dramatiskt förbättrat situationen i staden. Bla har man på detta sätt lyckats dränera tio miljoner kubikmeter vatten till floden Bang Pakong. Newsstop
dateicon30 oktober, 2011Bangkok vattenfyllt år 1942Det har förekommit rejäla översvämningar i Thailands huvudstad förr, men håller ni inte med om att det på något sätt såg "trevligare" ut då än nu?! NewsstopSTADEN ÄR FULL AV VATTEN - FÖR NÄSTAN 70 ÅRS SEDAN
dateicon29 oktober, 2011Extra - Viktig nyhetshändelse

Senaste om översvämningarna (del 13)• För en gångs skull en glädjande nyhet mitt i allt elände - Vattennivåerna i floden Chao Phraya var idag aningen lägre än igår. Tusentals människor har bidragit till detta. En stor eloge till alla som engagerar sig! Vi skänker också en tanke till alla de drabbade som tvingas lämna sina dränkta hem och nu bor på uppsamlingsplatser under mycket primitiva förhållanden.

• Många matvarubutiker och stormarknader i Thailand har brist på livsmedel och vatten, pga uteblivna leveranser. Detta gäller i princip hela landet. Butiker och stormarknader försöker hitta alternativa distributörer och leveransalternativ. Givetvis hårdbevakar vi detta och uppdaterar om och när vi vet mer.

• 279 bensinstationer i Thailand hålls stängda pga översvämningarna. De flesta av dem återfinns i Pathum Thani (84 stycken) och i Ayutthaya (66 stycken). Dessa två provinser har drabbats särskilt hårt av vattnet. Enligt myndigheterna råder det i nuläget ingen akut brist på olja eller bensin i landet.

• Enligt uppgift har tågtrafiken söderut (från Bangkok) återupptagits. Dvs den "södra linjen" som bla trafikerar Hua Hin och Suratthani. Men eftersom läget kan förändras väldigt snabbt, uppmanar vi er att kontakta Hualampong (Bangkoks centralstation) eller en thailändsk resebyrå för att verifiera.

Ny information kommer i morgon. Newsstop


Vi "tjatar" en gång till om FacebookVi finns nu även på Facebook. Ni som har ett Facebook-konto kan själva ställa Thailandrelaterade frågor som vi lovar att försöka besvara efter bästa förmåga. Klicka på länken nedanför för att komma dit.

  Thai.nu på Facebook Newsstop
dateicon28 oktober, 2011Extra - Viktig nyhetshändelse

Senaste om översvämningarna (del 12)• Laos skänker 192,000 vattenflaskor till Thailand. Bakom denna hedervärda och generösa insats står bla Beer Lao Co Ltd och Dao Ruang Co Ltd.

• Bangkoks centrala delar och affärsdistrikt är i skrivande stund INTE översvämmande. Dock riskerar de att bli det i helgen och den kommande veckan så vi råder er att ej besöka Bangkok om det inte är absolut nödvändigt. Flygplatsen Suvarnabhumi är fortfarande INTE drabbad.

• Många Bangkokbor flyr nu vattnet och detta har orsakat att trafiksituationen blivit mer eller mindre kaotisk i och runt om staden. Sammanlagt 15 fartleder har stängts norr och väster om Bangkok och kan inte nuläget inte användas för trafik. Militära lastbilar har satts in för att undsätta människor i nöd.

• Tågtrafiken söderut från Bangkok är from idag inställd meddelar State Railway of Thailand (SRT). Anledningen är att delar av tågbanan och spåren står under vatten just söder om Bangkok. Tågtrafiken norrut är i nuläget ej drabbad utan tågen avgår som vanligt. Givetvis kommer vi rapportera mer om och när läget förändras.

Vi uppdaterar givetvis i helgen med mer information. Newsstop


Thai.nu har nu en egen Facebook-sidaThai.nu (huvudsajten) har nu en egen sida (på svenska) på Facebook där ni bland annat kan ställa frågor om Thailand och kanske lära känna andra Thailand-entusiaster och resenärer. Vi lovar att försöka svara på frågor inom 48 timmar (oftast snabbare).

Gilla gärna sidan! Ni hittar den här Newsstop
dateicon26 oktober, 2011Extra - Viktig nyhetshändelse

Senaste om översvämningarna (del 11)• Närmare 10,000 fabriker och industrier har skadats av vattenmassorna i Thailand. Man behöver knappast vara nationalekonom för att förstå hur enorma kostnaderna för detta kommer att bli.

• Bangkoks guvernör tänker hålla en presskonferens om läget klockan 20 ikväll. Givetvis skriver vi mer om något viktigt framkommer. Enligt uppgifter kommer exempelvis Chatuchak-marknaden hållas stängd i helgen.

• Många Bangkokbor passar nu på att tillfälligt fly staden. De har beviljats fem dagar ledigt och inrikesflygningarna (till vissa destinationer) är så gott som fullbokade just nu.

• Vattennivån på gatorna utanför Grand Palace i Bangkok är i skrivande stund 5-10 cm höga. Grand Palace är beläget relativt nära floden Chao Phraya som ringlar genom Bangkok.

Jag uppdaterar vidare så kika gärna in igen. Newsstop


Extra - Viktig nyhetshändelse

Läget för Thailands huvudstadDet står nu mer eller mindre klart att även vissa centrala delar av huvudstaden kommer att översvämmas. Det är helt enkelt för mycket vatten som trycker på norrifrån. Om ni kan, skall ni nog försöka att undvika Bangkok den närmsta tiden. Däremot är flygplatsen Suvarnabhumi i full drift och fungerar som vanligt.

Premiärminister Yingluck Shinawatra sade för några timmar sedan att i värsta tänkbara fall KAN de centrala affärsdistrikten av Bangkok drabbas av vattennivåer från 10 cm till 1,5 meter, beroende på läge och område. Hon menade också att den avgörande faktorn vattenbarriärernas förmåga att hålla vattnet borta från centrala Bangkok och om de håller för trycket från hundratusentals kubikmeter med vatten. Newsstop

Skänk ett ekonomiskt bidrag till de drabbade
dateicon24 oktober, 2011Skänk en tanke till de som drabbatsFör oss som inte direkt drabbats av översvämningarna är det givetvis väldigt svårt att föreställa sig hur drabbade familjer känner sig. I provinsen Ayutthaya är situationen katastrofal för många invånare. Många hus och bilar är helt vattenfyllda och risskörden har gått förlorad. Vi lider med alla drabbade människor, inte minst de som inte har det så gott ställt redan från början. Newsstop

Skänk ett ekonomiskt bidrag till de drabbade
dateicon23 oktober, 2011Extra - Viktig nyhetshändelse

Senaste om översvämningarna (del 10)• Vattnet i Bangkoks utkanter förväntas stiga runt klockan 16:00 idag. Människor nära vallarna i 27 områden (som vi nämnt tidigare) har varnats.

• Det ryktas om att ett mycket stort antal krokodiler skall finnas i vissa översvämmade delar av landet, då bla tre krokodilfarmar översvämmats. En siffra som uppgetts är 300,000 krokodiler, medan andra avfärdar detta som överdrivet och som osanning.

• Vägen till Bangkoks flygplats (Suvarnabhumi) är fortfarande torr som vanligt. Inga problem i detta område för tillfället således.

• Flood Relief Operation Center - FROC, har fått kritik för att deras varningar till allmänheten inte varit tillräckligt tydliga och att dessa har riskerat att orsaka panik istället för att erbjuda behövliga och konstruktiva råd.

Jag uppdaterar regelbundet. Newsstop
dateicon22 oktober, 2011Extra - Viktig nyhetshändelse

Senaste om översvämningarna (del 9)• Även vissa delar av Bangkok drabbas nu av vattnet. Vattennivån i floden Chao Phraya (som ringlar genom huvudstaden) har stigit rejält och i skrivande stund är det bara ca 10 cm kvar innan vattnet når kanten på barriärerna. Borgmästare Sukhumbhand Paribatra har uppmanat invånare i 27 områden längs med floden att evakuera. I skrivande stund har dock INTE de centrala delarna av huvudstaden drabbats.

• Det börjar bli aningen ont om livsmedel och vatten på sina håll i huvudstaden. Många har hamstrat trots myndigheternas uppmaning att låta bli. Lite ironiskt är att de som följt dessa uppmaningar är de som nu riskerar att bli utan, i varje fall för tillfället. Myndigheterna har nämligen lovat att förse invånarna med mer mat och vatten. Näringsidkare i huvudstaden staplar sandsäckar utanför sina butiker, byggsilikonet har tagit slut på HomePro och bilägare försäker hitta säkra platser att ställa sina fordon. En viss panikkänsla börjar infinna sig i huvudstaden. Vi får hålla alla tummar nu!

• EU har beslutat att skänka tio miljoner euro till Thailand pga de omfattande översvämningarna. All heder för detta beslut!

• 356 personer har hittills dött till följd av översvämningarna i landet och två personer saknas. 28 provinser (av 76) är drabbade. Provinserna i söder är EJ drabbade.

Jag skriver givetvis mer inom kort. Newsstop
dateicon21 oktober, 2011Extra - Viktig nyhetshändelse

Senaste om översvämningarna (del 8)• Yingluck Shinawatra uppmanade under fredagsmorgonen invånare i Bangkok att flytta sina tillhörigheter till "högre nivåer" som en försiktighetsåtgärd. Detta för att man ämnar lätta på trycket och låta vattnet transporteras i huvudstadens kanaler och jättelika dräneringssystem.

• FN kritiserar nu den thailändska regeringens agerande och de inblandade myndigheternas svårighet att samarbeta. Noeleen Heyzer, från FN ESCAP, påpekar att den största svagheten är det överflöd av organisationer som handhar vattenförvaltningen i Thailand. Hon pekade på att den thailändska regeringen har misslyckats med att få till ett effektivt samarbete mellan de åtta inblandade myndigheterna i frågan.

• Premiärminister Yingluck Shinawatra verkar fullt medveten om den internationella kritiken och uppmanar alla inblandade myndigheter att förenas och gemensamt bekämpa det jättelika problemet.

• Sportarenor i 28 provinser har skadats av vattnet. Vissa är helt vattenfyllda och givetvis innebär detta att skador uppstår (och förvärras) på arenornas struktur och inredning.

Pga det förvärrade läget kommer vi uppdatera med mer information under dagen. Jag har full förståelse om vissa av er börjar tröttna på att bara läsa om översvämningarna. De är dock av sådan betydelse för landet att jag valt att fokusera på dem så länge läget är att betrakta som kritiskt. Dock kommer jag givetvis publicera andra nyheter om något annat "extraordinärt" inträffar. Newsstop
dateicon20 oktober, 2011Extra - Viktig nyhetshändelse

Senaste om översvämningarna (del 7)• Yingluck Shinawatra uppmanar nu de berörda myndigheterna i Bangkok att öppna alla fördämningar för att kunna bidra till att leda ut vattenmassorna i havet. Detta är förstås ett mycket vågat beslut, eftersom mer centrala delar av staden riskerar att översvämmas. Bland annat kommer fyra större kanaler att användas. Vi får hålla tummarna!

• Vattnet i bland annat Ayutthaya börjar lukta allt värre och för varje dag ökar risken för sjukdomsspridning. Sk bananbåtar har skickats dit för att hjälpa lokalbefolkningen, men taxibåtsägarna är upprörda och menar att de förlorar inkomster pga detta. Sammanlagt 16 distrikt i provinsen är hårt drabbade av vattenmassorna.

• Japanska investerare och företag uppmanar Thailand att påskynda arbetet för att mildra effekterna av översvämningarna. Flera japansägda fabriker i Thailand har tillfälligtvis tvingats upphöra med produktionen och vattnet har även ställt till med en omfattande materiell förstörelse.

• Jag börjar bli tjatig, men jag vill igen poängtera att turistdestinationerna i söder EJ är drabbade.

Pga det förvärrade läget kommer vi uppdatera med mer information inom 12 timmar. Newsstop


Extra - Viktig nyhetshändelse

Senaste om översvämningarna (del 6)• Läget är dessvärre värre nu i flera av Bangkoks förorter. I de omgivande provinserna Pathum Thani, Samut Prakan, Nonthaburi och Nakhon Pathom överstiger vattennivån 50 centimeter. Många villaområden och fabriksområden har drabbats hårt och hundratals bilar står begravda i vatten. Hittills har 320 personer dött som en följd av regnandet och översvämningarna.

• Expressway Authority of Thailand har nu erbjudit bilägare att parkera sina bilar på sammanlagt nio platser i huvudstaden. Kostnaderna för skadade och förstörda fordon kommer bli enormt.

• Premiärminister Yingluck Shinawatra säger nu att delar av Bangkok inte går att rädda från vattnet. Hon uppger att man inte kan hejda vattenmassorna i all evighet, utan man är tvungen att leda vattnet genom vissa förstäder mot Siamviken. Guvernör Sukumpan Boripat säger att han fortfarande är övertygad om att vattnet kan kontrolleras så de centrala delarna av staden ej kommer att drabbas.

• Invånare i Bangkok uppmanas att INTE bunkra matvaror utan bara handla vad de kortsiktigt behöver.

Pga det förvärrade läget kommer vi uppdatera med mer information under dagen. Newsstop
dateicon18 oktober, 2011Senaste om översvämningarna (del 5)• Vice premiärminister Chalerm Yoobumrung har beordrat polisen att hårdbevaka utsatta områden för att förhindra plundring och annan brottslig verksamhet. Vissa invånare i evakueringsområden har vägrat att lämna sina hem eftersom de är rädda för att få dem plundrade.

• Sjukhus i Bangkok har uppmanats att reservera minst fem procent av sina platser till förmån för nödställda människor från översvämningsområdena.

• The Airports of Thailand (AoT) som ansvarar för några av de största flygplatserna i landet säger att Suvarnabhumi Airport EJ kommer drabbas av översvämningarna. Flygplatsen har bland annat en 3,5 meter hög mur som skyddar den från vattenmassor.

• Mängder av sopor och avfall driver omkring i vattnet i bland annat Navanakorn. Givetvis ökar detta riskerna för sjukdomsspridning i dessa områden. Newsstop
dateicon17 oktober, 2011Senaste om översvämningarna (del 4)• Bangkoks borgmästare Sukhumbhand Paribatra uppger att man ännu inte kan betrakta staden som helt säker. Än så länge har endast 81 personer fått evakuerats i huvudstaden, men läget är fortfarande kritiskt i vissa ytterområden. Dock anses fortfarade de centrala delarna av staden som säkrade. Återigen understryker vi att INGA av de populära turistdestinationerna i söder (inkluderat Phuket, Koh Samui, Krabi, Pattaya, Koh Chang, Koh Samet, Koh Phangan osv) drabbats av översvämningarna.

• Nästan 2000 thailändska tempel har drabbats eller skadats av vattnet. Dessvärre är många av dessa anrika och viktiga tempel, bla i det fd kungadömet Ayutthaya. Beräkningar gör gällande att det kommer att kosta många hundratals miljoner baht att återställa dessa. Även ca 20,000 munkar är drabbade.

• Hälsomyndigheterna uppger att närmare 100,000 personer lider av stress eller tom mentala problem till följd av vattenkaoset i landet. Drygt tusen av dessa uppges behöva akut vård. Departementet för Mental Hälsa har fått till uppdrag att samla data från drabbade provinser och distrikt, så att man skall kunna erbjuda adekvat hjälp till de behövande i framtiden.

• Det börjar bli brist på kyckling i många livsmedelsbutiker och marknader i landet pga översvämningarna. Även priset på kyckling har höjts märkbart på många orter. Många kycklingfarmare har drabbats hårt och mängder av fjäderfän har dött eller nödslaktats. Newsstop
dateicon14 oktober, 2011Senaste om översvämningarna (del 3)• Thailands ekonomi antas växa med endast 3,1-3,5% i år. Detta enligt marknadsanalytikerna Frost & Sullivan som tidigare förutspått en ökning med 4%. Den försämrade tillväxten är till stor del en direkt följd av översvämningarna i landet.

• Thailands finansminister säger att han tror att kostnaderna för översvämningarna kan bli högre än den tidigare uppskattningen på 60-90 miljarder baht.

• Myndigheterna uppger att de inte tror att Bangkok kommer bli översvämmat, men att helgen blir avgörande. Det har regnat en hel del i huvudstaden, men än så länge är vattnet inget egentligt problem. Dock är vattennivån hög i många kanaler.

• Tyskland skänker motsvarande 1,7 miljoner baht till hjälp för de som drabbats av översvämningarna i Thailand. Newsstop
dateicon13 oktober, 2011Senaste om översvämningarna (del 2)• Myndigheterna varnar nu medborgarna i norra Bangkok för högt vatten (upp till en meter på vissa håll) pga översvämningarna. Detta gäller områdena Saimai, Rangsit, Klongluang och Lamlukka. De som bor i enplanshus uppmanas att överväga att flytta tillfälligtvis. Varningen gäller dock inte för de centrala delarna av huvudstaden.

• Invånare i Pathum Thani uppmanas att söka sig till högre landområden efter att en fördämning brustit. Provinsen (och staden) Pathum Thani är belägen just norr om Bangkok.

• Enligt de senaste väderprognoserna kan det under den kommande veckan regna en hel del i Isaan (nordöstra Thailand) samt i de centrala delarna av landet. Detta kan förstås förvärra vattenproblemen ytterligare.

• Även djur drabbas av översvämningarna. Många hundar, katter och boskap har dött och flyter omkring i vattnet, vilket givetvis ökar risken för sjukdomsspridning. Många djurvänner har organiserat räddningsaktioner för att rädda strandsatta djur. Newsstop
dateicon11 oktober, 2011Senaste om översvämningarna• Ett hundratal krokodiler har flytt från krokodilfarm i centrala Thailand. Dessbättre anses de vara mindre aggressiva än vilda krokodiler och dessutom mer skygga för människor.

• Det thailändska kabinettet har beviljat två miljarder baht för att kunna evakuera människor som drabbats av vattenmassorna.

• Många bybor i provinsen Ayutthaya är helt isolerade och uppges behöva omedelbar hjälp.

• Generösa thailändare skänker rekordbelopp till sina drabbade landsmän genom diverse insamlingar. De thailändska TV-kanalerna rapporterar mer eller mindre nonstop om läget. Newsstop
dateicon10 oktober, 201130 provinser drabbade av vattnet30 provinser, företrädelsevis i norra Thailand, har drabbats hårt av översvämningarna. Hittills har 269 personer bekräftats som döda och fyra stycken är försvunna. Evakueringscenter har upprättats på strategiska orter.

Även den materiella förstörelsen är stor på många håll. Ett enstaka exempel är den bilfabrik i Ayutthaya där hundratals nyproducerade Honda-bilar begravts i vatten.

Väderprognoserna gör gällande att det finns risk att Bangkok kan att drabbas av översvämningar nästa vecka. Givetvis kommer vi att uppdatera er fortlöpande om detta blir aktuellt.

OBS! I nuläget är turistdestinationerna i söder EJ drabbade (Phuket, Krabi, Koh Samui, Hua Hin, Pattaya, Koh Phangan, Koh Tao, Koh Samet, Koh Chang, Koh Lipe osv). Newsstop
dateicon8 oktober, 2011Bedragerska dömdes initialt till 146 årEn 26-årig thailändska tyckte att hennes affärsidé var lysande. Hon postade annonser på nätet där hon förkunnade att hon hade de sanslöst populära Blythe Dolls-dockorna till ett mycket förmånligt pris. Dock-samlarna betalade, men några Blythe Dolls dök aldrig upp i brevlådan. Det var helt enkelt fråga om bedrägeri.

Kvinnan greps och dömdes nyligen till 146 år i fängelse. Straffet omvandlades dock till 20 år och hon dömdes även att betala över 20 miljoner baht till de personer som hon lurat. Affärsidén var inte så lysande trots allt. Newsstop

KÄLLA: THE NATION


Blythe doll
EN VARIANT AV BLYTHE DOLL - Foto: Asian Designers
Thailandnyheter.nu logo
Nyhetsblogg om Thailand


dateicon7 oktober, 2011Vårt hotelltips: Mellanklass på SamuiPromtsuk Buri är ett av mina favoritresort på Koh Samui. Nu bor jag ju visserligen i hus och inte på hotell, men jag har flera vänner som bott där på sin semester och jag passerar området ofta. Detta lilla hotell är beläget norr om Lamai intill den lilla men mysiga stranden Ao Tongtakian (även kallad "Silverbeach").

Anledningen att jag (och flera av mina vänner) gillar stället är bland annat:

1. Läget - Mitt på trevliga stranden Ao Tong Takian
2. Bungalowerna - Riktigt fräscha och "lagom stora"
3. Området - Föredömligt välskött och vackert
4. Priset - Förhållandevis prisvärt

Att stället fått väldigt bra betyg av besökarna på vår bokningstjänst gör knappast saken sämre. Det finns dock en uppenbar nackdel, stället har ingen pool i nuläget. Newsstop

Läs mer eller boka Promtsuk Buri


Silverbeach
AO TONG TAKIAN INNAN SOLNEDGÅNG - Foto: Jens W, Yenit.com


Totalt 252 döda i översvämningarnaTill följd av de senaste månadernas översvämningar i Thailand har dödstalet nu stigit till 252. Dessutom saknas tre personer. Försvarsministeriet skickar nu 8000 militärer ytterligare till undsättning i de drabbade områdena. Newsstop

En karta som visar översvämningarnas omfattning:dateicon4 oktober, 2011Facebook förhindrade självmord?En 35-årig kvinna i Pattaya skrev på sin Facebooksida att hon ämnade ta sitt eget liv. En vän (och uppenbar hjälte) ringde polisen som efter en tid lyckades ta sig in i kvinnans lägenhet på Naklua Road. Hon hade ätit en större dos valium men togs till sjukhus. Grannar uppger att hon ofta grälade med sin utländska man. Denne hade lämnat Thailand för tre dagar sedan. Newsstop

KÄLLA: PATTAYA ONE
dateicon3 oktober, 2011Thailändsk ekonomi förväntas försvagasEnligt en opinionsundersökning utförd av The Bangkok University Poll, tror ledande ekonomiska experter att den thailändska ekonomin försvagas under den närmsta framtiden. Det är främst den privata sektorn (inkluderat turistindustrin) som förväntas uppleva en nedgång. Newsstop

KÄLLA: NATIONAL NEWS BUREAU OF THAILAND


Yingluck slutar twittra - TillsvidarePremiärminister Yingluck Shinawatra har beslutat sig för att tillfälligt upphöra med att skriva på mikrobloggen Twitter. Hennes konto är tillfälligtvis nere och man söker efter den person som lyckades komma över lösenordet.

Yingluck själv beskrev attacken som en "kränkning av människors personliga rättigheter". Newsstop


Yinglucks twitterkonto togs över av "hacker"
dateicon2 oktober, 2011Yinglucks Twitterkonto hackatMånga av de som följer premiärminister Yingluck Shinawatras twittrande blev nog förvånade eller rentav chockade i morse. De senaste inläggen (skrivna på thai) var nämligen rejält "självkritiska" och ifrågasatte hennes egen kompetens. Det sista löd (fritt översatt): "Om man inte kan skydda sin egen Twitter, hur kan man då skydda detta land?".

Under den sena kvällen var kontot fortfarande i orätta händer, men omkring klockan 23 stängdes det, förmodligen tillfälligt. Newsstop
dateicon1 oktober, 2011Drygt 24,000 får högre lön24,419 thailändska arbetare kommer from idag att få en löneökning, pga av den utlovade höjningen av den minimilönen till 300 baht per dag. Detta motsvarar totalt 23,9 miljoner baht per dag. Newsstop

KÄLLA: THE NATION
dateicon30 september, 2011IKEA öppnar snart - Katalogen delas utI förrgår åkte jag förbi IKEA Bangna, eller snarare det som kommer att bli IKEA:s första varuhus i Thailand, eftersom lyftkranarna och byggarbetarna jobbar på för fulla muggar. Det framtida möbelvaruhuset beräknas öppna den 3:e november i år och det är beläget endast sex kilometer från flygplatsen Suvarnabhumi, intill Bangna-Trad Road.

Vad jag redan kan konstatera är att man inte snålat beträffande storleken. Varuhuset blir (som det brukar) jättelikt, dvs 40,000 kvadratmeter stort. Redan idag delades IKEA:s kataloger ut vid Siam Square i Bangkok.

Våra tankar: "Marknadsföringskriget" har inletts. Det blir intressant att se hur möbelvaruhusen Index, Winner, SB etc svarar. Personligen tror jag IKEA blir en stor succé även i Thailand, inte minst pga den urbana medelklassen. Gissningen är inte så vågad, utan delvis baserad på framgångarna i andra länder, dels pga av att den nämnda medelklassen växer snabbt i Bangkok och dess närområden. Newsstop

IKEA:s thailändska webbplats (på engelska)


En video som visar området innan bygget satte igång:BANGNA - PLATSEN FÖR IKEA, INNAN BYGGNATIONEN
dateicon29 september, 2011Kohsamui.org firar 6 miljoner besökVår hittills mest populära webbplats, Kohsamui.org, förärades idag med sitt sjätte miljonte besök. Sajten startades som ett hobbyprojekt år 1998, men är idag en av de mest besökta engelskspråkiga webbplatserna om en enskild destination i Thailand. En annan siffra som kan nämnas är de 250,000 hotellnätter som hittills har bokats via sajten sedan hotellbokningen introducerades för nästan tio år sedan. Newsstop

Besök Kohsamui.org


Koh Samui toppar lista i VagabondI det senaste numret av det svenska resemagasinet Vagabond medföljer en bilaga helt tillägnad semestrande i Thailand. I denna betygsätts bla en rad av de mest populära öarna utifrån kriterier som stränder, nöjen och shopping.

Högst totalbetyg förärades Koh Samui, följd av Koh Phi Phi. Koh Phangans betyg räckte till en hedrande tredjeplats. Dock är det förstås så att avsaknaden av shopping och nöjesliv kan uppfattas som positivt för vissa resenärer som söker lugnet och inte så exploaterade destinationer. Newsstop
dateicon27 september, 2011Vattenbrist på turistorternaEn av massturismens baksidor heter vattenbrist. På flera av Thailands mest populära öar kan bristen på vatten vara påtaglig under torrare perioder av året, eller då turismen är som intensivast. Problemet är så allvarligt att många lokala hushåll periodvis blir utan rinnande vatten, vilket innebär att de istället får inhandla betydligt dyrare vattendunkar.

Golfbanor och hotellens stora (eller många) pooler slukar miljonvis liter av vatten varje år och ju fler golfbanor och lyxhotell som byggs, ju allvarligare riskerar förstås problemen att bli.

Du kan personligen göra en hel del för att hjälpa till att spara vatten på din Thailandsemester:

• Använd handdukar / sängkläder en dag extra
• Välj gärna duschen istället för badkaret
• Stäng av kranen medan du borstar tänderna
• Stöd gärna miljövänliga företag och hotell


Turistens enskilda insats är välbehövlig och viktig, men även de lokala företagarna (inkl hotellägarna) och politikerna har ett stort ansvar att hitta medel för att hushålla med denna transparenta och livsviktiga vätska. Dessvärre tenderar vissa av oss att ta den alltför given. Newsstop
dateicon23 september, 2011Minst 136 döda i översvämningarMinst 136 personer har dött i översvämningarna i Thailand som pågått sedan slutet av juli. Sammanlagt har 23 provinser och över 400,000 hushåll drabbats av vattenmassorna. Newsstop
dateicon22 september, 2011Extra - Viktig nyhetshändelse

Svenske Kim fick livstid i ThailandDen svenske medborgaren Kim Eriksson Sirawan fick i morse sin dom för att ha framställt kristalliserat metamfetamin (sk ya ice) i sitt hem i Rayong, sydost om Bangkok. Kim dömdes först till döden, men denna dom förvandlades till livstids fängelse eftersom han ansågs ha varit samarbetsvillig och ej förnekat innehav av utrustning för narkotikaframställning i sitt hem.

Till sitt försvar har Kim hävdat att tillverkningen enbart skedde i "studiesyfte", dvs för att skaffa sig kunskap om hur det gick till att tillverka drogen. Dessutom hävdar Kim att en annan svensk man varit aktiv i framställningen.

Våra tankar: Detta är ytterligare en tydlig varning om att man bör hålla sig så långt ifrån knark i Thailand som man bara kan. Om jag bara kan ge två råd till unga äventyrliga turister så blir det dessa: Var rejält försiktiga i trafiken och skippa allt som har med droger att göra, annars kan det bokstavligen kosta dig ditt liv. Thailändska fängelser (för långtidsdömda) är beryktade för att vara smärre föraningar av helvetet. Newsstop

Videon nedan visar bla gripandet av Kim i dennes hem:GRIPANDET PÅ THAILÄNDSK TV - Källa: TNN24
dateicon19 september, 2011Muay Thai - Sexpack istället för ölmageTraditionell muay thai (thaiboxning på thai) luktar linement, gamla boxningshandskar och svett. Tempot i träningen i hård och för den som satsar på att göra en kärriär i ringen så är det fullständig hängivenhet som gäller. Partajandet får man lägga på hyllan och kosthållningen får ses över om man råkar vara lite överviktig.

På de flesta camper (thaiboxningsklubbar) tränar man två gånger per dag, men vissa tävlingsinriktade och hängivna boxare tränar tre pass. "Hobbyentusiasterna" och vissa av nybörjarna brukar dock nöja sig med några pass i veckan.

Oftast inleds träningssessionen med lunkande löpning på landsvägen några kilometer. Därefter kan rephoppning och skuggboxning ta vid, följt av den viktiga mitsträningen. Mitsträning innebär att tränaren håller i hårda "kuddar" som eleven slår, knäar, armbågar och sparkar på under ett antal ronder. Inte sällan avrundas mitsträningen med mängder av snabba rundsparkar för att förbättra elevens snabbhet, kraft och uthållighet. Sparring, situps och armhävningar brukar avsluta passet och den som inte är trött efter detta har antingen en kondition i maraton-världsklass, eller så har tränaren varit "snäll".

Väldigt många camper accepterar utländska elever. Priserna varierar kraftigt men 2000-3000 baht i månaden är inte ovanligt på turistorterna nuförtiden. Antalet camper är enormt och på turistorterna brukar det inte vara några som helst problem att hitta någonstans att träna med kompetent coaching.

Föredrar du sexpack framför ölmage på din långsemester och har lite jäklar anamma i sinnet och kroppen är muaythai defenitivt något att prova på. Man behöver absolut inte vara i topptrim när man börjar. Även helt otränade personer kan bli bra boxare. Vänner får man på köpet, kanske för livet. Newsstop
dateicon18 september, 2011Vårt hotelltips: Mellanklass i BangkokI tjugoårsåldern bodde jag uteslutande på billiga backpackerställen i Banglamphu-området när jag besökte den thailändska huvudstaden. För tio år sedan började jag söka mig till hotell kring Thanon Silom och och Thanon Sukhumvits början.

För ca fem år sedan "upptäckte" jag det lilla hotellet Aspen Suites, beläget på Sukhumvit, soi 2. Hotellet är onekligen i min smak. Rummen är relativt stora och föredömligt fräscha, utrustade med gratis internet och stora moderna TV-apparater samt ett litet kök med fullstort kylskåp. Frukosten är ingen kulinarisk jättesensation, men mer än godkänd för ett hotell i denna prisklass.

Jag gillar att träna och hotellgymet är förvisso litet men täcker i övrigt mina behov när jag önskar att svettas frivilligt. Hotellets läge är idealiskt för mig. Ett lugnt område, men bara ett par hundra meter från Sukhumvits myller. Personalen är oftast mycket trevlig, hjälpsam och tillmötesgående.

Finns det inga nackdelar? Jo, givetvis. Poolen är minimal och solbäddarna få. Dessutom är det ofta skuggigt kring poolen pga att husfasaden skymmer solens strålar. Men sammantaget är Aspen Suites ett av de mest prisvärda mellanklass-hotellen i Bangkok. I varje fall om du frågar mig. Newsstop

Läs mer eller boka Aspen Suites
dateicon17 september, 2011En kortare SverigesemesterÄven "webbfolk" kan behöva lite semester och avsaknad av datorer emellanåt. Det är närmare tre och ett halvt år sedan jag och min fru senast besökte Sverige så nu tyckte vi det var hög tid att packa väskorna och bege sig norrut. För två veckor sedan landade vi på Arlanda och målet är att besöka så många släktingar och vänner vi hinner med, men samtidigt unna oss lite semester. Vi stannar till den 26:e september då vi åker tillbaka till betydligt varmare breddgrader.

Dock kommer jag att uppdatera denna nyhetsblogg mer frekvent från och med i morgon. Newsstop
dateicon5 september, 201130 miljoner turister 2015?Thailands turist och sportminister Chumpol Silpa-archa har uttalat målet att minst 30 miljoner turister skall besöka Thailand inom fyra år. Detta skulle vara en fördubbling gentemot dagens siffror! 2011-2012 går under parollen “Miracle Thailand” och The Tourism Authority of Thailand (TAT) har ansökt om åtta miljarder baht för en omfattande kampanj i syfte att ytterligare främja turismen.

Våra tankar: Det är givetvis trevligt med superambitiösa mål, men en fördubbling på bara fyra år?! Jaja, vi får väl se... Newsstop


Finsk man tog sitt liv i PattayaEn finsk 33-årig man misstänks ha tagit sitt eget liv igår i Pattaya. Han hade låst in sig i sin lägenhet och när hyresvärden knackade på för att få hyran betald uppger denne att finländaren hotade att ta sitt liv. Hyresvärden hämtade hjälp, men under tiden uppges finländaren ha hoppat från sin balkong. Han avled på grund av sina omfattande skador.

Enligt uppgift hade mannen tidigare förlorat sina sista besparingar och pass. Hyresvärden uppgav även att han hade konsumerat mycket alkohol.

Våra tankar: Givetvis är våra tankar med mannens anhöriga. Det är djupt tragiskt när unga människor dör och tragedin blir förstås inte mindre när det för oss utomstående (som dessutom inte känner till alla omständigheter) känns ofattbart onödigt.

Utan att dra några direkta kopplingar till denna specifika händelse är det knappast den första "farangen" som går ett tragiskt öde tillmötes i Pattaya. Orten som för många framstår som ett "Disneyland för vuxna" kan för vissa förvandlas till ett smärre helvete när pengarna börjar sina, spriten har flödat i veckor och "flickvännen" inte dyker upp när plånboken blivit för tunn. Den initiala euforin och frihetskänslan förbyts inte sällan i ensamhet och självdestruktivitet. "För mycket av det goda" kan bokstavligen bli livsfarligt. Newsstop

KÄLLA: PATTAYA ONE
dateicon4 september, 2011Brittisk mördare utlämnas till Thailand?Den brittiske medborgaren Lee Aldhouse förväntas bli utlämnad till Thailand, misstänkt för mordet på en amerikansk marinkårssoldat i Phuket förra året. Efter mordet flydde Lee till Storbritannien via Kambodja, men greps på Heathrow Airport.

Thailand har bekräftat att dödsstraff ej kommer att utdömas, vilket var ett krav för att Storbritannien skulle godkänna utlämningen. Newsstop
Navigera i bloggen här


  De senaste inläggen
  November - december, 2013
  September - oktober, 2013
  Juli - augusti, 2013
  Maj - juni, 2013
  Mars - april, 2013
  Januari - februari, 2013
  November - december, 2012
  September - oktober, 2012
  Juli - augusti, 2012
  Maj - juni, 2012
  Mars - april, 2012
  Januari - februari, 2012
  November - december, 2011
  September - oktober, 2011
  Juli - augusti, 2011
  Maj - juni, 2011
  Mars - april, 2011
  Januari - februari, 2011
  November - december, 2010
  September - oktober, 2010
  Juli - augusti, 2010
  Maj - juni, 2010Några ord om mig som skriverJag heter Jens och föddes i på början av sjuttiotalet på Södertälje BB (som det hette på "stenåldern"). 1989-1990 reste jag för första gången till Thailand och redan då kände jag en dragningskraft till landet och människorna. Under de efterföljande resorna var det dock mestadels strandliv och Muay Thai-träning på agendan men med tiden har ett starkare intresse vuxit fram beträffande Thailands historia, kultur och dess minst sagt expansiva samhällsutveckling. I början av 2004 tog jag steget och flyttade hit permanent.

Min fru Rawadee är indirekt involverad i skrivandet och jag är mycket tacksam för hennes bidrag beträffande kunskap, fakta och inspiration. Vi försöker varva dagsfärska nyheter från landet med våra egna reflektioner. Nyheterna och blogginläggen illustreras enstaka bilder, både mina egna och andras. Jag hoppas ni finner läsningen någorlunda givande och jag är självklart öppen för Era kommentarer, förslag och kritik.

Vi är för övrigt datanördar på heltid. Jens arbetar med webbutveckling, sökmotorsoptimering, grafisk design och fotografering. Rawadee drev tidigare en datorbutik, men arbetar numer också med webbutveckling.


Byta blogglänkar med oss?Har du en blogg om Thailand, Asien eller resor? Vi byter gärna länkar med dig om din blogg är "någorlunda seriös". Maila så får vi diskutera och bestämma detaljer: info@Yenit.com


En samling bloggtopplistorBloggportalen.se Reggad på Commo.se bloggar Resor bloggar
Resor Pinga Frisim Blogglista.se Blogg Topplista
Topplista Travel Blogs Asia Travel, Vacations & Adventure Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryBloggRegistret.se bloggar Pusha


Gillade du att läsa bloggen?Om du tycker om att läsa denna nyhetsblogg är vi förstås jätteglada om du vill bokmärka den eller dela den med dina vänner och bekanta på Facebook, Twitter, MySpace etc.

Det är busenkelt, klicka bara nedan och välj tjänst eller den webbplats du vill rekommendera oss på. Tack!


Share |
Gilla oss på Facebook
Dela den här sidan

Our sponsors
Annonsera här
Åk till Koh Samui
Åk till Koh Phangan
Yenit Company Limited
Vaken mardröm - E-bok med handling i Thailand
Fancy Domains
Hjälp en gibbon i Thailand
Soi Sixten - Forum om Thailand
Annonsera här
Annonsera här


Personuppgifthantering: Vi månar om din integritet. Din e-post och personuppgifter kommer aldrig tredje part tillhanda.

Thai.nu - reseguide till Thailand med säker hotellbokning. Utvecklad av Yenit. 2004-2013.

Licenserad under Creative Commons Attribution Noncommercial-Share Alike 3.0 Thailand License - Kommersiell användning medges ej utan vårt medgivande.

Unika besökare sedan 2006:

Yenit logotype
Vi kan Thailand