Thai.nu header Thai.nu - Hem Boende i Thailand billigt Thai.nu på svenska Thai.nu in English Language Hälsa på oss på Facebook Fotografier tagna i Thailand

      Sök hotell
      Boka villa
      Lyxhotell
      Om hotell
      Att bo här
      Egendom

Buddhism
Historia
Thai-mat
Drycker
Thai-guld
Muay Thai

Basfakta
Restips
Vädret
Geografi
Visum
Arbete

Bloggen
Farang
Svenskt
Om oss
Annons
Länkar
Boka ditt boende genom att klicka här    
 

Thailandnyheter- Nyhetsblogg
Vi levererar färska nyheter från ThailandVi är själva på plats i Thailand och vår nyhetsblogg beskriver aktuella händelser i landet. Vi kommer att krydda nyhetsflödet med våra egna kommentarer men samtidigt försöka hålla en konsekvent oberoende och någorlunda neutral linje. Målet är att vara snabba, okomplicerade och korrekta.

  Vill du fråga oss något om Thailand? Besök vår Facebooksida. Vi försöker alltid svara inom 48 timmar.
dateicon27 april, 2012Känd thaiboxare stäms på 100 miljonerBuakaw, en av Thailands mest meriterade och kända thaiboxare, har stämts av Teerapat Rojanatan som är ägare till Pramuk Gym där Buakaw tidigare tränade. En domstol har planerat att hålla sin första förhandling den 16 juli i år.

Gymägaren stämmer dels arrangören av Thai Fight, en känd thaiboxningsturnering med världseliten som kombatanter, dels nämnda Buakaw för avtalsbrott. Teerapat vill ha 100 miljoner baht sammanlagt i ekonomisk ersättning pga att han uppger att det finns ett bindande avtal mellan hans camp och Buakaw.

Buakaw är bla världsmästare i olika organisationer inom Muay Thai (2006, 2009 och 2011), världsmästare i K-1 World MAX (2004 och 2006) och världsmästare i Shoot Boxing (2010).

Det kan tilläggas att Muay Thai och thaiboxning är samma sak. Ordet muay (มวย) betyder just boxning. Newsstop

KÄLLA: TAN NETWORK


Sombat Banchamek
BUAKAW, EN RINGENS MÄSTARE - Foto: จอมโจร
dateicon23 april, 2012Brittisk lärare fast för grovt knarkbrottEn 42-årig engelsk medborgare greps igår med tre plastpåsar innehållande 20,56 gram av 'ya ice' (crystal meth). Denna drog klassificeras som en sk klass 1-drog, dvs den kategori av narkotika som ger de mest kännbara straffen.

Tillslaget skedde i en sk undercover-operation och engelsmannen riskerar nu åratal eller kanske tom decennier i thailändskt fängelse.

Mannen uppger att han först använde drogen enbart för personligt bruk, men sedan fick slut på pengar och då började sälja till turister och thailändska sk bartjejer för att kompensera "sin låga lön". Han uppgav att han arbetade som engelskalärare på respekterade Singsamut School.

Våra tankar: Lärare på dagtid och knarklangare på kvällstid, i ett land med extremt kännbara straff för narkotikabrott. Ibland undrar man hur vissa människor resonerar. Uppenbart är det frågan om en personlig tragedi och brist på moraliskt ansvar, men var tog självbevarelsedriften vägen? Newsstop

KÄLLA: PATTAYA ONE


Thailand vill ha 10,000 kinesiska lärareDet thailändska utbildningsministeriet har efterfrågat tiotusen lärare från Kina, för att lära ut kinesiska språket till thailändska studenter, Man har även föreslagit att thailändska lärare kan skickas till Kina för att undervisa unga kineser i det thailändska språket.

Ca 800,000 thailändska studenter läser kinesiska i nuläget, men antalet lärare är väldigt begränsat. Newsstop
dateicon20 april, 2012Fyra miljarder baht till flygplatserAerothai, det statliga företaget som bland annat driver flygtrafikledningen på flygplatserna i Thailand, inkluderat Suvarnabhumi International Airport och Phuket International Airport, kommer att spendera fyra miljarder baht för att uppgradera kommunikationsnäten på dessa flygplatser.

Uppgraderingen innebär att man att ersätter föråldrad utrustning och datorsystem för att skydda mot eventuella fel, orsakade av den mänskliga faktorn. Newsstop


Värmebölja i norra ThailandDet är varmt i norra Thailand just nu, riktigt hett till och med. Temperaturer just över 40 grader har uppmätts i Lampang och Nan. Dessvärre har detta medfört att ett antal människor avlidit. Newsstop
dateicon19 april, 2012Vilka länder kommer turisterna ifrån?Medborgare från följande nationer besökte Thailand mest under år 2011:

1. Malaysia - 2,470,686 personer

2. Kina - 1,760,564 personer

3. Japan - 1,126,221 personer

4. Ryssland - 1,014,493 personer

5. Sydkorea - 1,014,292 personer

6. Indien - 916,787 personer

7. Laos - 887,677 personer

8. Australien - 854,064 personer

9. Storbritannien - 844,224 personer

10. USA - 684,073 personer

11. Singapore - 670,148 personer

12. Tyskland - 603,177 personer

13. Vietnam - 488,315 personer

14. Frankrike - 509,225 personer

15. Taiwan - 450,753 personer

16. Hong Kong - 418,063 personer

17. Indonesien - 369,530 personer

18. Sverige - 336,593 personer

19. Filippinerna - 271,903 personer

20. Kambodja - 252,705 personer

KÄLLOR: DEPARTMENT OF TOURISM + MINISTRY OF TOURISM AND SPORTS
dateicon18 april, 2012Songkran skördade 320 liv på en veckaHittills har 320 personer omkommit i trafiken under den första veckan av Songkran-firande i landet. 3320 personer har skadats.

Detta innebär att 49 personer fler har dödats jämfört med samma period förra året. Detta trots att myndigheterna har fokuserat hårt på att få ner olycksstatistiken genom kampanjer och kontroller.

Songkran är det traditionella thailändska nyåret, men officiellt och i realiteten skiftar man år den 31:a december. Newsstop


Songkran 2012 - Koh Samui
VATTENKRIG PÅ SAMUI - SONGKRAN 2012 - Foto: Jens W, Yenit.com
dateicon8 april, 2012Visste du detta om Thailand?- Thailand är för närvarande världens största risexportör.

- Det finns ca 6500 stycken 7-Eleven-butiker i Thailand (2012).

- 1,760,564 kineser turistade i Thailand 2011. Det är mer än dubbelt så många som två år tidigare.

- Officiellt har Thailand världens tredje lägsta arbetslöshetstal (0,7%).

- Energidrycken Red Bull är ursprungligen en thailändsk "uppfinning".

- Thailand är det enda landet i regionen som aldrig blivit kolonialiserat.

- Bangkok heter inte Bangkok på thai, utan Krung Thep Maha Nakhon (กรุงเทพมหานคร), eller bara Krung Thep.

- Thailand har en regerande olympisk guldmedaljör i boxning. Somjit Jongjohor i flugvikt. Han slog kubanen Andry Laffita i finalen med domarsiffrorna 8-2.

- Antalet turister som anländer till Thailand har fördubblats på tio år.

- Thailand har två "egna" hundraser. Den ena kallas Thai bangkaew dog och den andra Thai ridgeback dog. Newsstop
dateicon1 april, 2012Explosionen i Hat Yai var en bombMyndigheterna har nu bekräftat att explosionen i Hat Yai verkligen var orsakades av en bilbomb. Dock är dödstalet osäkert och gårdagens uppgift kan vara felaktig. Officiellt är det minst tre personer som har omkommit, två män och en kvinna.

Det har nu meddelats att de planerade songkran-festivalerna i Songkhla är inställda pga händelsen. Newsstop
dateicon31 mars, 2012Flera bombdåd i sydligaste ThailandTre bomber detonerade vid lunchtid i den sydliga provinsen Yala. De kraftiga explosionerna inträffade med ungefär tio minuters mellanrum. Nio personer dödades och över femtio fördes skadade till sjukhus.

Islamistiska separatister misstänks ligga bakom dåden. De har regelbundet utfört attacker nära den malaysiska gränsen, sedan 2004. Offren är både buddhister och muslimer.

Fem personer dödades och 350 skadades (de flesta av brandrök) då en explosion inträffade under Lee Gardens Plaza Hotel i Hat Yai. Explosionen inträffade under den tidiga eftermiddagen och utlöste en brand. Hotellgäster fick evakueras och många av dessa fördes till närliggande sjukhus. Även en ovanliggande McDonald's-restaurang skadades och rökfylldes.

Polisens tekniker säger sig inte veta ännu om detta rör sig om en bomb eller en gasolycka. Vissa uppgifter i media har gjort gällande att det kan röra sig om en bilbomb, men detta är INTE officiellt bekräftat i skrivande stund.

Våra tankar: Givetvis får man idag ägna en tanke åt alla som drabbats av dessa händelser. Man får heller inte glömma de människor i sydligaste Thailand som varje dag riskerar att indirekt eller tom direkt drabbats av detta oförsonliga och brutala våld. Newsstop
dateicon29 mars, 2012Vårt hotelltips: Lugnt på Koh SamuiViva Vacation Resort är ett fantastiskt välskött och familjeägt resort på Koh Samuis västkust. Just nu finns det elva luftkonditionerade villor med smakfull inredning. Villorna är omgiven av en vacker och välskött trädgård. Prisläget är ca 500-650 kronor per natt, vilket nog måste anses som mycket prisvärt i förhållande till vad man får.

Ha i åtanke att Lipa Noi utgör en fridfull och relativt lugn del av Samui och det krävs en halvtimmes taxiresa till Chaweng och dess shopping, nattliv och restauranger.

På resortet finns en pool, trådlöst internet, bordtennis, restaurang och självfallet erbjuds även traditionell thaimassage på resortet. Precis som vanligt har vi valt ett resort som erhållit utmärkta recensioner och kundbetyg i vår hotellbokning, men även på andra boknings och jämförelsesajter som Tripadvisor etc. Newsstop

  Läs mer eller boka Viva Vacation Resort


Svensk läkare begärs utlämnadThailändska myndigheter misstänker att en läkare från Dalarna gjort sig skyldig till upprepade sexbrott mot barn. Övergreppen skall ha begåtts i närheten av turistorten Pattaya, från 2007 och framåt.

Läkaren greps i Tjeckiens huvudstad Prag och han sitter nu anhållen i avvaktan på eventuell utlämning. Flera andra svenska män misstänks för inblandning i sexbrott mot ett antal specifika barn. Bland annat skall en tioårig pojke ha utsatts. Newsstop
dateicon28 mars, 2012Två allvarliga trafikolyckor idagMinst sju personer, varav sex illegala migrantarbetare från Myanmar, dödades i en bilolycka på onsdagen. Deras pickup störtade ner i en kanal när man enligt uppgift försökte undvika en poliskontroll. Olyckan inträffade i Ban Phreak i provinsen Ayutthaya, cirka 75 kilometer norr om Bangkok.

En annan våldsam olycka med 18 inblandade bilar inträffade i provinsen Saraburi. Tre personer dödades och ett tjugotal skadades då en lastbil tappade sitt släp och flera bilar smällde in detta. Newsstop
Thailandnyheter.nu logo
Nyhetsblogg om Thailand


dateicon20 mars, 2012Se upp för värmeslag i ThailandThailändska "Folkhälsoinstitutet&quot, The Public Health Ministry, varnar äldre, barn, överviktiga och personer med kroniska sjukdomar för värmeslag när temperaturen går upp i Thailand.

Symptomen vid värmeslag inkluderar hög kroppstemperatur, avsaknad av svettning, torr hud och i allvarliga fall även medvetslöshet. För att förhindra värmeslag uppmanas främst dessa grupper av människor att stanna i skuggan och dricka mycket vatten för att undvika uttorkning.

I allvarliga fall kan värmeslag vara dödligt. Även många turister drabbas, inte minst de som tillbringar majoriteten av dagarna i solen på stranden, eller de som motionerar mitt på dagen. Givetvis kan alkohol förvärra hälsoläget hos en redan uttorkad person.

Vår tankar: Jag tror personligen att kombinationen alkohol och stark sol kan ligga bakom en hel del turisters (främst äldre mäns) plötsliga död på deras hotellrum, efter en "blöt dag" på stranden. Newsstop


Stark sol KAN vara dålig för hälsan
SOL ÄR HÄRLIGT I LAGOM MÄNGD - Foto: Jens W, Yenit.com
dateicon19 mars, 2012En miljon thai har HIV eller AIDSThe Public Health Ministry rapporterar att mer än en miljon thailändare nu har HIV eller AIDS. Thailands totala befolkning uppgår till närmare 67 miljoner människor, så ungefär 1,5% av befolkningen bär på smittan. Givetvis är smittspridningen mer utbredd bland så kallade riskgrupper som prostituerade och narkomaner osv.

Antalet svenskar som konstateras ha smittats av HIV utomlands har varit ganska konstant under de senaste decenniet. Det brukar röra sig om 45-50 personer om året. Den största enskilda gruppen smittade är svenska män som smittats just i Thailand. Vid tillfälliga sexuella relationer är kondom ett bra, om än inte ett hundraprocentigt skydd.

Hälsominister Wittaya Buranasiri har uttalat att han vill utöka budgeten för att motarbeta HIV, från nuvarande tre miljarder baht, till 3,5 miljarder baht.

Våra tankar: Även om medvetenheten om denna sjukdom har ökat och bromsmedicinerna blivit betydligt effektivare, så är sjukdomen fortfarande ett allvarligt och reellt problem i Thailand. Många tonåringar riskerar hälsan genom oskyddat sex och andelen män som besöker prostituerade är fortsatt hög i landet. Newsstop
dateicon16 mars, 2012Man glömde åtta kilo guld i taxiEn sextioårig juvelerare glömde i dagarna 8,2 kilo guld i en taxibil i Bangkok! Chauffören återlämnade guldet efter det att lokala medier hade börjat rapportera om guldbutiksägarens snöpliga och något ofattbara förlust. Guldet är nämligen värt över 12 miljoner baht!

Taxichauffören hävdar att han åkt runt och letat efter sin kund i två dagar, men denna berättelse köper polisen inte riktigt. Han har dock erhållit en belöning i guld, värd motsvarande 200,000 baht. Newsstop


Den nya hotellbokningen nu på platsNu har vi publicerat Thai.nu:s nya hotellbokning med en rad förändringar (förhoppningsvis förbättringar). Vi hoppas att ni kommer uppskatta tjänsten och att det kommer bli enklare och aningen trevligare att boka hotell här och på våra andra webbplatser om Thailand.

Det kommer att tillkomma ännu fler funktioner i detta bokningssystem och Kristoffer (vår eminenta och outtröttlige programmerare) kommer fortsätta att jobba vidare med detta i en månad till.

Vi andra kommer dock ha mycket mer tid för att ägna oss åt uppdatera nyheterna här på sajten, samt att utöka och försöka förbättra innehållet i allmänhet. Newsstop
dateicon10 mars, 2012Tidningsägare misstänkt för utpressning56-åriga Drew Noyes, utgivare av tidningen Pattaya Times, misstänks för att ha försökt pressa en australiensisk plastkirurg på sju miljoner baht. Han antas ha påstått att kirurgen importerade olagliga läkemedel till Thailand och han misstänks för att ha hotat att publicera dessa uppgifter om han ej fick miljonerna.

Drew och hans 29-åriga thailändska fru greps när de skulle inkassera en första "deposition" bestående av 100,000 baht.

Fotnot: Jag har valt att publicera den amerikanske misstänktes namn eftersom han är att betrakta som en offentlig person. Normalt är jag restriktiv med att publicera namn på personer som ej fällts i domstol. Newsstop


Sålde minderåriga för sex i PattayaEn 61-årig tysk medborgare misstänks för att ha erbjudit män sex med två minderåriga flickor, fjorton och sjutton år gamla. Enligt uppgift har tysken begärt 2,500 baht för tonåringarnas sexuella tjänster. Verksamheten har ägt rum på en bar i östra Pattaya som polisen spanat på under en tid.

Även tyskens 34-åriga fru greps. Paret sitter nu häktade i väntan på rättegång. Newsstop

KÄLLA: PATTAYA ONE
dateicon9 mars, 2012Hotellbrand dödade kvinna i BangkokEn brand utbröt på torsdagskvällen i en festvåning på hotell Grand Mercure Bangkok Park Avenue, Sukhumvit soi 22.

En kvinna kvävdes till döds av röken och cirka tjugo andra gäster skadades, varav en man allvarligt. Majoriteten av de skadade gästerna är ryska medborgare. Newsstop
dateicon8 mars, 2012Liga försökte stjäla 20-karats diamantSex filippinska medborgare i åldrarna 29-59 har gripits i varuhuset Siam Paragon i Bangkok, misstänkta för att ha försökt stjäla en 20-karats diamant, värd 2 miljoner baht.

Ligan misstänks även för tidigare (framgångsrika) stölder. Bland annat lyckades de få med sig guldringar till ett värde av miljon baht från en guldhandlare i Yaowarat, beläget i Chinatown. Denna stöld dokumenterades dock av övervakningskamera och detta ledde till att personalen i guldbutiken i Siam Paragon kände igen tjuvarna från en dagstidning. Butikspersonalen ringde polisen direkt vilket föranledde till att ligan kunde gripas.

Dessutom misstänks de gripna föra att ha samarbetat med en annan liga som ägnat sig åt fickstölder på Bangkoks skytrain och tunnelbana. Newsstop


AIS testar 4G i Bangkok from majMobiloperatören AIS kommer inom kort att testa Long Term Evolution (populärt kallat 4G) i huvudstaden Bangkok och provinsen Maha Sarakham.

Man kommer placera ut basstationer i frekvensområdena 2300 och 1800 megahertz. Till en början handlar det om tjugo basstationer i Bangkok och åtta stycken i Maha Sarakham.

Även operatörerna TOT och CAT förväntas testa 4G inom kort eftersom de godkänts av Office of the National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC). Newsstop
dateicon5 mars, 2012Den riskfyllda trafiken i ThailandSom ni nog vet är trafiken intensiv i Thailand och olycksstatistiken är ett trist kapitel.

En några år gammal forskningsrapport visade att ungefär 70% av de som skadas eller dödas i trafikolyckor är i åldern 10-39 år. Samma undersökning visar att män löper 4-5 gånger större risk att drabbas av skador eller dödsfall i trafiken än kvinnor. Enligt officiell statistik dog 11,048 personer i den thailändska trafiken år 2009. 113,048 människor skadades svårt i trafiken under samma år.

Dessvärre drabbas även fler och fler utländska besökare, både turister och långtidsboende. Anledningarna är flera, men den kategori som drabbas oftast är de som hyrt motorcykel för att ha ett transportmedel någon av dem sydliga turistorterna i landet.

Man kan förstå att många väljer att hyra motorcykel eftersom taxipriserna har blivit ganska saftiga på vissa orter. Att hyra en lätt mc kostar bara 150-200 baht per dygn. Dessutom är frihetsfaktorn uppenbar. Problemet är att många som hyr motorcykel är ovana mc-förare i allmänhet och ovana med thailändsk trafik i synnerhet.

Man tar ALLTID en risk när man hyr motorcykel i Thailand. Risken blir förstås större om man:

... är ovan i trafiken (särskilt den thailändska)

... kör snabbt

... har druckit alkohol

... kör utan hjälm

Mitt tips är att verkligen tänka efter innan man hyr motorcykel. Ni med tonåriga barn borde du verkligen överväga om de verkligen skall ta risken?! För denna risk är i högsta grad reell, även om man "tar det försiktigt". Newsstop

KÄLLOR: MINISTRY OF PUBLIC HEALTH OCH ROYAL THAI POLICE


iPhones och iPads till politiker?!Representanthuset i Thailand har beslutat att köpa in iPads och iPhones till parlamentsledamöterna. Detta beräknas kosta 50 miljoner baht!

Oppositionsledaren Abhisit Vejjajiva har uttryckt sitt motstånd mot planen. Han poängterar att varje ledamot redan får en dator.

Våra tankar: Varför inte varsin Segway?
Navigera i bloggen här


  De senaste inläggen
  November - december, 2013
  September - oktober, 2013
  Juli - augusti, 2013
  Maj - juni, 2013
  Mars - april, 2013
  Januari - februari, 2013
  November - december, 2012
  September - oktober, 2012
  Juli - augusti, 2012
  Maj - juni, 2012
  Mars - april, 2012
  Januari - februari, 2012
  November - december, 2011
  September - oktober, 2011
  Juli - augusti, 2011
  Maj - juni, 2011
  Mars - april, 2011
  Januari - februari, 2011
  November - december, 2010
  September - oktober, 2010
  Juli - augusti, 2010
  Maj - juni, 2010Några ord om mig som skriverJag heter Jens och föddes i på början av sjuttiotalet på Södertälje BB (som det hette på "stenåldern"). 1989-1990 reste jag för första gången till Thailand och redan då kände jag en dragningskraft till landet och människorna. Under de efterföljande resorna var det dock mestadels strandliv och Muay Thai-träning på agendan men med tiden har ett starkare intresse vuxit fram beträffande Thailands historia, kultur och dess minst sagt expansiva samhällsutveckling. I början av 2004 tog jag steget och flyttade hit permanent.

Min fru Rawadee är indirekt involverad i skrivandet och jag är mycket tacksam för hennes bidrag beträffande kunskap, fakta och inspiration. Vi försöker varva dagsfärska nyheter från landet med våra egna reflektioner. Nyheterna och blogginläggen illustreras enstaka bilder, både mina egna och andras. Jag hoppas ni finner läsningen någorlunda givande och jag är självklart öppen för Era kommentarer, förslag och kritik.

Vi är för övrigt datanördar på heltid. Jens arbetar med webbutveckling, sökmotorsoptimering, grafisk design och fotografering. Rawadee drev tidigare en datorbutik, men arbetar numer också med webbutveckling.


En samling bloggtopplistorBloggportalen.se Reggad på Commo.se bloggar Resor bloggar
Resor Pinga Frisim Blogglista.se Blogg Topplista
Topplista Travel Blogs Asia Travel, Vacations & Adventure Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryBloggRegistret.se bloggar Pusha


Gillade du att läsa bloggen?Om du tycker om att läsa denna nyhetsblogg är vi förstås jätteglada om du vill bokmärka den eller dela den med dina vänner och bekanta på Facebook, Twitter, MySpace etc.

Det är busenkelt, klicka bara nedan och välj tjänst eller den webbplats du vill rekommendera oss på. Tack!


Share |
Gilla oss på Facebook
Dela den här sidan

Our sponsors
Annonsera här
Åk till Koh Samui
Åk till Koh Phangan
Yenit Company Limited
Mercy Center
Fancy Domains
Hjälp en gibbon i Thailand
Soi Sixten - Forum om Thailand
Annonsera här
Annonsera här


Personuppgifthantering: Vi månar om din integritet. Din e-post och personuppgifter kommer aldrig tredje part tillhanda.

Thai.nu - reseguide till Thailand med säker hotellbokning. Utvecklad av Yenit. 2004-2013.

Licenserad under Creative Commons Attribution Noncommercial-Share Alike 3.0 Thailand License - Kommersiell användning medges ej utan vårt medgivande.

Unika besökare sedan 2006:

Yenit logotype
Vi kan Thailand