Allt om Thailand
Resor, produkter & aktiviteter

DIN TOTALA RESEGUIDE

Thailand har något att erbjuda de flesta av sina besökare, både turister och långliggare: En enastående vacker natur, vita stränder, vänliga människor, kryddig thailändsk mat som kittlar dina smaklökar, prisvärd shopping, billiga hotellrum och en fascinerande kultur och historia möter dig här.

Att bo i Thailand


De flesta som stannar en längre period i Thailand väljer att hyra en lägenhet, ett hus eller ett rum i ett lägenhetshotell. Detta medför sällan några problem såvida hyresgästen sköter sina självklara åtaganden, dvs betalar hyran i tid och är aktsam om inventarier samt vårdar den alltid så viktiga grannsämjan.

På tillfälligt besök i Thailand? Klicka på följande länk för att läsa allt om semesterboende i Thailand

En utlänning eller utländskt företag kan ej äga någon mark i Thailand, med några få undantag. Exempel på dessa undantag är dels om man har ett företag som godkänts och lyder under BOI, The Board of Investment, vilket medger att man kan äga mark för företagets syften. En utländsk medborgare som investerar minst 40 miljoner baht i Thailand, kan äga upp till en rai (1600 kvadratmeter) mark för bostadssyfte.

Däremot så kan utlänningar eller utländska företag äga lägenheter i Thailand, ett så kallat Condominium Ownership. Detta förutsätter att minst 51% av ytan i fastigheten ägs av thailändska medborgare. Dessutom är denna regel begränsad till vissa geografiska områden såsom Bangkok, Phuket och Pattaya.

Det finns även en rad andra möjligheter för utlänningar som vill bo en längre tid eller permanent i Thailand. Ett av de vanligaste tillvägagångssätten är att utlänningen skriver marken på en eventuell thailändsk partner. Dock har thailändska myndighter uppmärksammat denna typ av tillvägagångssätt och vissa myndighetspersoner har menat att det till och med är oförenligt med thailändsk lagstiftning.

Billigt i Thailand (generellt)

  • Enkelt boende i hus eller lägenhet
  • Thailändsk mat
  • Restaurangbesök
  • Mopeder och lätta motorcyklar
  • Hyra moped eller motorcykel
  • Hotell på landsorten
  • Kläder och skor
  • Resor med buss och tåg
  • Souvenirer
  • Tunnelbana och skytrain
  • Tandläkarbesök
  • Biobesök
  • Lokalt producerad starksprit

Överkomligt i Thailand (generellt)

  • Bilar producerade i Thailand
  • Bilar med flak
  • Flygresor
  • Hotell på turistorter och i Bangkok
  • Elektronik, datorer och kameror
  • Tatueringar
  • Gå och titta på Thaiboxning
  • El (elräkningen)
  • Lokalt producerad öl
  • Märkesklockor

Relativt dyrt i Thailand (generellt)

  • Importerade bilar eller/med stora motorer
  • Begagnade bilar
  • Solkrämer och "after sun"
  • Importerade matvaror
  • Importerade alkoholvaror
  • Importerat godis och snacks
  • Lyxkonsumtion generellt
  • Boende av mycket hög standard
  • Böcker på andra språk än thai

Företag och utlänningar kan hyra / leasa mark i trettio år genom ett kontrakt som därefter kan förlängas med en lika lång tidsperiod, såvida markägaren godkänner förlängningen efter den inledande trettioårsperioden.

Glöm inte att det lokala landkontoret (korm ti din på thailändska) också måste godkänna ett leasingskontrakt inom tre år för att det skall förbli giltigt.

I princip skulle ett företag som till minst 51% ägs av thailändare kunna köpa land i Thailand, men i praktiken brukar landkontoren ej godkänna överlåtelsen, såvida utlänningarna äger 39% eller mer av kapitalet i företaget.

Priset på mark varierar väldigt i Thailand. Kostnaden för strandtomter på turistorter samt attraktiva tomtområden i städer som Bangkok och Chiang Mai kan vara skyhöga. På landsbygden och i mindre städer är dock priserna oftast ganska låga i en internationell jämförelse.

Landcertifikat och landköp

Ett landcertifikat som utfärdas av det officiella land-kontoret kallas Chanote eller Nor Sor 4 Jor. Detta är den "säkraste" typen av landcertifikat eftersom landområdet då är uppmätt med GPS och dessutom tydligt utmärkt med betongmarkeringar i naturen.

Nor Sor 3 Gor och Nor Sor 3 är också certifikat som visar vem som har äganderätten till ett specifikt landområde. Nor Sor 3 Gor är det mer "utförliga" och "säkrare" av dessa två eftersom det även bekräftar markens nuvarande ägare. Ifallet med Nor Sor 3 har rätten till ägande ännu inte bekräftats.

Andra certifikat och landdefinitioner förekommer och i dessa fall bör man som kund vara väldigt varsam vid ett eventuellt köp. Är du osäker på ett landcertifikat och dess innebörd rekommenderar vi absolut att du konsulterar en advokat med god sakkunskap. Du bör även kontakta och rådfråga det lokala landkontoret.

Thailändska landmått

  • 1 Talang Wah = 4 kvadratmeter
  • 1 Ngarn = 400 kvadratmeter
  • 1 Rai = 1600 kvadratmeter

Råd till turister och långliggare

1. Visum - Ett Non Immigrant Visa eller Double Entry Tourist Visa (dubbel visumperiod) är bäst för långliggare eller för dig som vill flytta till Thailand mer eller mindre permanent. Se sidan om visum för Thailand för mer information.

2. Ekonomi - Är din ekonomi begränsad så skissa upp en budget så du kan se hur mycket du har råd att spendera per dag. Följ denna sedan. Det kan bli olustigt och ganska besvärligt om pengarna tar slut i Thailand. Ambassaden "hjälper" i princip aldrig folk med pengar om de skaffar sig ekonomiska bekymmer.

3. Vaccinationer - Tre injektioner med Twinrix ger dig minst tjugo års skydd mot Hepatit A och minst fem års skydd mot Hepatit B. Se över ditt skydd mot stelkramp osv. Rådgör alltid med en läkare.

4. Säkerhet:

4a. Kör alltid försiktigt. Trafiken i Thailand är minst sagt intensiv och olyckor är inte alls sällsynta. Använd hjälm om du åker motorcykel eller moped och kör aldrig med alkohol i blodet.

4b. Drick mycket vatten. Man svettas förstås mycket i ett tropiskt klimat. Man blir lätt trött och orkeslös även vid en måttlig vätskeförlust. Kranvattnet skall man EJ att dricka i Thailand utan istället bör man köpa flaskor eller dunkar med dricksvatten på livsmedelsbutiken eller stormarknaden.

4c. Skydda dig mot myggbett så du inte drabbas av tråkigheter som denguefeber eller malari (dessa sjukdomar finns dessvärre fortfarande på vissa orter). Se upp för brännmaneter och / eller kubmaneter och undvik att skära dig på koraller och vassa stenar när du badar och simmar. Använd gärna långbyxor och ordentliga skor om du går i på djungeltur (trekking etc).

4d. Om du får ett eller flera sår (även småsår) så var väldigt noga med rengöringen. En mild tvål och koksaltlösning är bra. Badda gärna noga med jod (Iodine) etc efter rengöringen. Infekterade sår är dessvärre inte helt ovanligt i ett tropiskt klimat och i värsta fall kan ett litet smutsigt sår resultera i en infektion och påföljande antibiotikakur.

4e. Sola försiktigt så du inte bränner dig. Använd en solcremé med hög solfaktor, i varje fall till en början av semestern. Tänk på att malignt melanom (hudcancer) i värsta fall kan bli följden av ett för intensivt solbadande.

4f. Se till att du har tecknat en TÄCKANDE försäkring, om olyckan skulle vara framme eller om du blir sjuk. Sjukvård kan bli väldigt kostsam, även i Thailand. Ha minst en kopia av denna försäkring med dig överallt i landet.

4g. Ha ett larm och ordentliga lås om du bosätter dig i hus i Thailand. Förvara kontanter och värdesaker så säkert som möjligt. Det finns kassaskåp att köpa, men välj ett stort som inte kan bäras iväg så lätt av en eventuell tjuv.

5. Alkohol - Att dricka alkohol med viss måtta är förstås sunt var än i världen man än befinner sig. En del personer som bor länge i Thailand dricker ibland mer än vad som är nyttigt för hälsan. Visst, fest är roligt och kall öl är onekligen svalkande, men myntet har en baksida om alkoholkonsumtionen är omfattande och pågår under lång tid.

6. Arbete - Se till att ha arbetstillstånd så du slipper problem med polisen och immigrationsmyndigheterna om / när de gör en stickkontroll. Tänk också efter innan du ger dig i kast med en verksamhet du inte har genuin erfarehet med sedan tidigare. Arbetar du i Thailand så blir livet förmodligen "vardag" här också. Givetvis på gott och ont. Framgångsrika småföretagare i Thailand jobbar lika mycket som framgångsrika småföretagare i Sverige, ibland mer!

7. Språket - Lär dig åtminstone grunderna i det thailändska språket. Det finns skolor och privatpersoner som tillhandahåller språkundervisning i thailändska till en rimlig kostnad.

Råd om du ska bygga hus

1. Kontrollera referenser om det är möjligt. Vad har byggfirman utfört för projekt och byggnationer innan? Har du vänner eller bekanta som har erfarenhet? Var de nöjda? Kan du "inspektera" tidigare byggen som företaget utfört?

2. Betala inte för mycket i förskott till byggfirman om det går att undvika. Ge hellre dem pengar allt eftersom bygget fortlöper. Se även över alla detaljer i kontrakten innan du skriver på. Anlita gärna en seriös och kunnig advokat som kan gå igenom detaljer.

3. Bevaka arbetet när du (eller en anhörig) har tid och ta dig gärna denna tid! Detta kan eliminera eventuellt fuskbygge och undermålig kvalitet. Ge byggarna förslag om hur du vill ha det, men håll dig på god fot med dem. Thailändska arbetare är precis som oss och uppskattar sällan hårda ord och för mycket "gnäll".

4. Vad används för material? Har du vänner och bekanta som kan tipsa eller jobbar/jobbat i byggsvängen? Kanske kan de komma med tips.

4a. Vilka rör och VVS-produkter används? Vilken toalettstol, handfat och dusch? Hur är avloppet? Lutar golvet en aning i duschen så att vattnet rinner ut som det skall. Hur skyddas våtutrymmen mot fukt och mögelangrepp?

4b. Hur är kvaliten på cement, murbruk, betong och fogmassa?

4c. Hur bygger de taket? Vilken takkonstruktion används. En svetsad järnkonstruktion eller en modernare aluminiumprofil? Vilken kvalitet håller takplattorna? Ger innertaket tillräkligt skydd mot väta? Isolerar takkonstruktionen mot värmen?

4d. Isolerar väggarna tillräckligt mot värmen? Hur tjocka är väggarna? Används tegel eller någon form av block i väggarna? Läggs eventuella tegelstenar på bredden eller på höjden? (Det sistnämnda är vanligt i Thailand, vilket innebär väldigt tunna väggar).

4e. Är kvaliteten på bruket, fasadytan och fasadfärgen god? Tål färgen fukt, sol och regn? (Thailands hetta, sol, regn och fuktiga luft kan slita rejält på väggarnas finish).

4f. Hur är kvaliteten på kakel, klinkers och eventuella stenplattor?

4g. Dörrar och fönster? Är de fukt, sol och värmetåliga? Hur är byglar, handtag och lås? Någorlunda inbrottssäkra, hållbara och rostfria?

4h. Säkringar, eluttag och ledningar. Dras de säkert av en kunnig fackman? Vilken typ av säkringar används? Är det jordat i kök och badrum?

Ja listan är förstås lång. Varför inte följa med till byggmarknaden etc och hjälpa till med att välja material?! Vill byggaren ej låta dig göra det, ifrågasätt varför och överväg en annan konstruktör och firma.

5) Låt bygget hellre dra ut lite på tiden än att skynda på det för mycket. I Thailand skyndar man gärna lite långsamt av vana. Givetvis på gott och ont.

6) Ofta får man vad man betalar för. Räkna hellre lite högt och bygg hellre med kvalitet än stort och billigt. Ett hus skall stå i decennier.

7) Uteplats? Vissa älskar att ha en stor uteplats i Thailand, men placera denna i rätt väderstreck. Är den belägen i direkt sol är risken att man inte ens kan uthärda hettan på dagen. Markiser kan givetvis skydda mot solen när det är som varmast.


Redaktionen
Thailand.se